El programa de cooperació “Safor Salut”, iniciativa conjunta entre el Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV), Fisabio–Departament de Salut de Gandia, Fisabio-HACLE La Pedrera, i la Federació d’Associacions d’Empresaris de la Safor (FAES), aconsegueix un balanç positiu de la seua activitat en 2022. Per a la seua execució ha comptat amb una ajuda de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI).
Durant l’anualitat, en el marc del programa, s’han dut a terme un gran nombre d’actuacions destinades a impulsar la generació de projectes d’investigació i innovació col·laboratius que permeten el desenvolupament de solucions innovadores en el camp de la salut.
S’ha treballat en contínua col·laboració amb entitats i agents socials: la Fundació per a la Investigació Sanitària a la comarca de La Safor (AISSA), l’Associació Espanyola Contra el Càncer Gandia, l’Associació Diagnosticats de Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica de Gandia i la comarca de la Safor (DIFFAC.GANDIA), la Fundació Espurna, l’Associació Parkinson Gandia-Safor, l’Associació de Familiars de malalts d´Alzheimer de la Safor (AFA La Safor), la Mancomunitat de Municipis de la Safor i l’Ajuntament de Gandia. A més, en 2023 s’han incorporat com a col·laboradors de Safor Salut: Districte digital eHealth Comunitat Valenciana i la Xarxa d’Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana.
Durant el 2022 es va realitzar de manera híbrida una Píndola Tecnològica sobre aspectes clau per al desenvolupament d’apps en el sector salut i dos Tallers de co-creació (Pacients pendents d’ubicació a l’alta i Intel·ligència artificial aplicada a malalties neurològiques).
A més, l’equip tècnic Safor Salut i el personal investigador, sanitari i de les empreses han participat en 5 esdeveniments d’innovació (un taller i una jornada Innotransfer, VLC Health & I, iDays i Districte digital eHealth).
Per a aconseguir els objectius fixats, el programa compta amb un sistema de captació d’idees de projecte que, mitjançant les activitats realitzades i la plataforma web www.saforsalut.es, es troben en aquests moments 25 idees publicades. Del total d’idees actives, el 20% compta amb participació empresarial i el 50% està en fase de desenvolupament.
Per a la posada en marxa i execució dels projectes han participat 32 investigadors/es principals de Fisabio i 26 de la Universitat Politècnica de València, i també 11 empreses, 12 agents socials i 3 instituts tecnològics.
NOUS REPTES
L’equip Safor Salut ha avaluat positivament els resultats obtinguts en 2022 durant la reunió de la Comissió de Seguiment del projecte, duta a terme el mes de febrer . A més, al llarg de la reunió s’han aprovat els objectius per al 2023 i s’ha incidit en “la importància de continuar treballant per a fomentar la col·laboració entre el sector sanitari, tecnològic, empresarial i social per al desenvolupament d’innovacions en el sector salut”. Així mateix, s’ha analitzat la continuïtat del projecte i les principals línies d’actuació a realitzar en els pròxims anys, posant el focus en l’Atenció primària i en la incorporació de nous col·laboradors socials i empresarials per a potenciar aquestes àrees.
GENERACIÓ D’IDEES
Si tens una idea de projecte d’investigació o d’innovació sanitària i necessites un soci de l’entorn sanitari, universitari, empresarial o social per a dur-la a terme, introdueix la teua idea en saforsalut.es/idees-reptes i t’ajudarem a trobar-lo. A més, pots veure les idees introduïdes i participar activament col·laborant en la seua posada en marxa.
EQUIP SAFOR SALUT
Campus de Gandia (UPV): Pilar Sánchez | psanche@upv.es
Fisabio: María Prada | prada_marmar@gva.es, Amparo Arlandis | arlandis_ampviy@gva.es, Amparo Estruch |amparo.estruch@fisabio.es ,
Elena Carrió | carrio_elearg@gva.es, Silvia Llàcer | llacer_sil@gva.es
Empresas-FAES: Josep Miquel Juan| mjuan@cev.es Fina López | info@faesafor.com
Programa finançat per: