Un blog de Universitat Politècnica de Valéncia, Campus de Gandia.
UPV GANDIA CIENCIA ciencia propera

Ciència propera

Des del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València presentem “Ciència propera”, un nou projecte amb el qual volem fomentar la cultura científica, tecnològica i de la innovació entre el públic en general i entre els estudiants, universitaris i pre-universitaris, en particular.

Per la qual cosa realitzarem tres activitats, dues seccions d’un programa de televisió i una en un programa de ràdio. Continguts que seran compartits per les xarxes socials i estaran disponibles en diferents plataformes on line. L’objectiu és acostar la ciència i la innovació des del que ens és quotidià, promoure la comprensió de conceptes i fenòmens científics, destacant els usos socials dels avanços científics i tecnològics.

TELEVISIÓ I MITJANS AUDIOVISUALS

La primera acció de divulgació científica és la producció de dues seccions en el programa de televisió del Campus de Gandia, Telegrafies.

Cada setmana, de febrer a maig del 2016, Telegrafies incorporarà a la seua programació dos reportatges relacionats amb novetats científiques, el treball diari del personal investigador del Campus o avanços tecnològics generats des dels nostres laboratoris. En total s’emetran 12 programes de televisió; per tant seran 24 els reportatges sobre divulgació científica que es realitzaran.

El programa complet es pot seguir en Tele7Safor, UPV TV i la web del mateix Telegrafies. Cal recordar que el programa es realitza amb col·laboració d’estudiants de Comunicació Audiovisual, la coordinació de professionals i tècnics del Campus de Gandia i que enguany compleix la seua desena temporada.

Les dues seccions que s’inclouen en Telegrafies són:

  1. #UPVGandiaCiencia: secció dirigida al públic en general en la qual els científics donen a conèixer l’activitat dels seus grups o projectes de forma propera i accessible. Aquesta secció va començar l’any 2015 i ha tingut un gran acolliment.
  2. ‘Diari de’: aproximació personal a investigadors. En aquest cas ens interessa la seua experiència. Però no respecte a la quantitat d’anys que porten investigant, sinó que ens expliquen els seus avatars diaris. Entrevistarem grans investigadors consagrats de la nostra universitat, però també aquells joves investigadors que estiguen d’estada en el Campus de Gandia, estudiants que realitzen treballs final de màster i grau centrats en la recerca o la innovació, titulats que treballen en R+D+i o postdoctorats de Gandia que estiguen en altres països.

SUBTÍTOLS I CONTINGUT TRILINGÜE

El contingut audiovisual se subtitularà a l’anglès, castellà i valencià. Subtítols que seran inclosos en les peces pujades a YouTube. Però, a més, i gràcies a un nou sistema desenvolupat pel grup de recerca de la UPV a Gandia, l’Immersive Interactive Mitja R&D Group, aquests subtítols també seran accessibles en múltiples plataformes.

Fernando Boronat / Mario Montagud (Immersive Interactive Media R&D Group)

Fernando Boronat / Mario Montagud (Immersive Interactive Media R&D Group)

L’innovador sistema de visualització de subtítols aporta majors possibilitats de sincronització, són adaptables i personalitzables, per la qual cosa presenten grans avantatges per a persones amb problemes visuals i auditius: permet augmentar grandària de lletra i canviar color, detenir els subtítols o tornar a l’inici de la frase…

Una vegada al mes es farà una recopilació de les seccions ‘Diari de’ i ‘#UPVGandiaCiencia’ en el blog de ciència amb una entrada trilingüe (valencià, castellà i anglès):

Per a la traducció al valencià comptem amb la col·laboració de Josepa Costa, del Servei de Promoció i Normalització lingüística, que col·labora molt activament en aquest projecte i que agraïm moltíssim. Aquest contingut, com tot el que es publica en aquest bloc, serà compartit posteriorment a través de Facebook i Twitter en els diferents idiomes.

RÀDIO I PODCAST

Com a segona acció, i gran novetat d’aquest projecte, crearem una secció que serà inclosa en la programació de Ràdio Gandia SER. En aproximadament 10 minuts acostarem la ciència i la innovació al públic en general.

radio ciencia cercana

La secció radiofònica, i el seu podcast posterior, començaran a generar-se a partir de setembre del 2016 i inclourà els següents continguts:

  • Entrevista personal a científics i científiques, en les quals es donen a conèixer tant els seus assoliments científics com les seues motivacions professionals i socials. Es transmetrà també la cultura de l’esforç que ha portat a aquests professionals de la ciència a aconseguir les seues metes.
  • Notícies sobre recerca desenvolupada en la UPV, especialment del Campus de Gandia.
  • Entrevista d’opinió a científic de la UPV sobre un tema d’actualitat o efemèride: canvi climàtic, dia internacional del soroll, espècies en perill d’extinció…
  • Almenys quatre de les entrevistes les realitzaran estudiants de 2n de Batxillerat del col·legi Escolàpies de Gandia, amb l’objectiu que aquest format ens permeta arribar també a un públic més jove i fomentar les vocacions científiques.
  • En ràdio es permetrà la participació prèvia per Twitter del públic a través del hashtag #HuiCiènciaGandia i també es demanarà que se suggerisquen temes sobre els quals la ciutadania vulga resposta o opinió.

El programa el conduirà la periodista Puri Naya, amb una extensa trajectòria i gran reconeixement professional, que dirigeix el magazine “Hoy por Hoy Gandia”. La secció/programa s’elaborarà en les instal·lacions del Campus i de Ràdio Gandia SER amb el suport de personal del Campus i l’ajuda de professorat, personal investigador i estudiants de la UPV, amb l’objectiu de formar, a més, futurs divulgadors científics. En total s’emetran 12 programes.

Els programes podran escoltar-se en directe un dia a la setmana a través dels canals habituals de Ràdio Gandia (ràdio, web i aplicació mòbil) i es crearà un podcast específic de la secció en les plataformes iVoox i iTunes. Tots els programes estaran reunits en un apartat del bloc de ciència del Campus de Gandia i una vegada al mes es presentaran els continguts del programa en una entrada de bloc.

Finalment, també es podrà escoltar tot el contingut des d’una pestanya pròpia de la pàgina Facebook del Campus de Gandia i, com és habitual quan es tracta de divulgació, es realitzarà difusió en valencià, castellà i anglès de cada programa a través de Twitter.

APOSTA PELS NOUS FORMATS I LLENGUATGES

ciencia cercana campus de gandia upv

Amb un punt de partida més tradicional, un programa de televisió i un programa de ràdio, generem diferents productes complementaris, multiplataforma i adaptats a cada mitjà amb l’objectiu d’acostar la ciència i la innovació des de la quotidianitat. Tot açò cercant promoure la comprensió de conceptes i fenòmens científics, destacant els usos socials dels avanços científics i tecnològics.

Passem una mitjana de 3-4 hores diàries davant del televisor i d’altres escoltant la ràdio o navegant per la xarxa. I per poca ciència que hi haja en aquestes hores, cal tractar-la amb afecte, respecte i rigorosament, és el nostre objectiu.


Projecte finançat per:

Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Economía y Competitividad

Cofinançat per:

U0701901

 < Entrada anterior 
 Entrada següent > 
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
RSS
Flickr
SlideShare

Dones i ciència

Setmana de la Ciència

ciencialab

cienciapropera1

BANNER CIENCIA CERCANA_VLC

Diari d’un científic a Nova York

Producció científica