Un blog de Universitat Politècnica de Valéncia, Campus de Gandia.

Més de 30 activitats acosten la ciència als més joves

El CEIC Alfons el Vell, la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat de València (UV) han organitzat la Setmana de la Ciència a Gandia. L’esdeveniment divulgador, dirigit a alumnes d’últims cursos de primària, ESO i batxiller, es realitzarà del 6 al 10 de novembre del 2017. Les activitats estaran obertes a tots els centres educatius i pretenen ser una finestra oberta al món de la ciència i la tecnologia. Ací pots veure el programa complet.

Cal recordar que Gandia és Ciutat de la Ciència i la Innovació, un títol que va concedir l’any passat el Ministeri d’Indústria, Economia i Competitivitat gràcies a les polítiques de modernització i la força empresarial de la ciutat i al Campus de Gandia de la UPV.

Com cada any, des del Campus de Gandia de la UPV hem organitzat activitats amb els experts en recerca i en divulgació científica. I ho fem de manera propera, accessible a qualsevol interessat per la ciència o pels camps de coneixement tractats. Les activitats programades pel Campus compten amb la col·laboració del Servei de Promoció i Normalització Lingüística (UPV) i l’Oficina de promoció del valencià de l’Ajuntament de Gandia.

RUTA GUIADA ARBRES MONUMENTALS

Data: 6 i 10 de novembre / Hora: de 10.00 h a 11.00 h. i d’11.00 a 12.00 h. / Lloc: Casa de Cultura

Símbol del patrimoni forestal d’un territori, els arbres monumentals són aquells exemplars arboris que destaquen per determinades característiques que resulten excepcionals en el món vegetal. En ocasions, l’elecció obeeix a raons biofísiques, com la seua altura, port o longevitat; en unes altres, es té en compte el valor històric o la raresa botànica de l’espècie en qüestió.

Les rutes d’arbres monumentals són un recurs per a l’educació ambiental i també per al turisme. En aquest cas, xiquets i xiquetes en descobriran les característiques i realitzaran tallers en viu.


PROJECCIONS DE PEL·LÍCULES I COL·LOQUI

Pel·lícula: La xarxa social (doblada al valencià)

Data: 6 de novembre / Hora: 09.30 h / Lloc: Casa de Cultura

La pel·lícula aborda com va ser el procés de creació d’un dels canals de comunicació més revolucionaris de la història recent: Facebook; i dels conflictes que va generar entre els seus creadors.

Modera el col·loqui: Rebeca Díez. Rebeca és professora i investigadora del Campus de Gandia, imparteix classes sobre xarxes socials com a nous mitjans de comunicació, a més és codirectora del Congrés internacional Comunica2.

Rebeca Díez

Pel·lícula: El viatge de Jane (dobleda al valencià)

Data: 7 de novembre / Hora: 09.30 h / Lloc: Casa de Cultura

Fa quasi 25 anys, la doctora Jane Goodall, una prestigiosa primatòloga i naturalista que en l’actualitat té 76 anys, va renunciar a la seua carrera científica per a dedicar el temps i les energies a una missió: salvar el nostre planeta.

Modera el col·loqui: Pilar Donat. Pilar és professora i investigadora del Campus de Gandia, treballa apassionadament en el coneixement, la conservació i l’ús sostenible de la biodiversitat com a factor de desenvolupament i benestar dels ecosistemes marins i costaners.

Pel·lícula: Desxifrant enigma (doblada al valencià)

Data: 8 de novembre / Hora: 09.30 h / Lloc: Casa de Cultura

Pel·lícula sobre la vida del matemàtic britànic Alan Turing, famós per haver desxifrat els codis secrets nazis continguts en la màquina Enigma, la qual cosa va determinar l’esdevenir de la II Guerra Mundial (1939-1945) en favor dels Aliats.

Modera el col·loqui: Anna Vidal. Anna és professora i investigadora en matemàtiques del Campus de Gandia. És experta en l’estudi dels espais fuzzy i últimament ha centrat el seu estudi en les aplicacions de les matemàtiques en diferents àmbits com el control acústic i acústica de sales, entre uns altres. Ha participat en projectes de recerca en l’àmbit de la psicoacústica i el comportament acústic d’estructures multicapa.

Pel·lícula: Eva (doblada al valencià)

Data: 9 de novembre / Hora: 09.30 h / Lloc: Casa de Cultura

En un futur no gaire llunyà, els éssers humans viuen acompanyats de criatures mecàniques. Álex, un prestigiós enginyer cibernètic, torna a Santa Irene amb un encàrrec de la Facultat de Robòtica: la creació d’un xiquet robot.

Modera el col·loqui: Isabel Pérez-Arjona. Isabel és física, professora i investigadora del Campus de Gandia. La principal línia de recerca d’Isabel és l’acústica submarina, també treballa molt activament per visibilitzar el paper de la dona en la ciència i en el foment de vocacions científiques.

Pel·lícula: Gravity (doblada al valencià)

Data: 10 de novembre / Hora: 09.30 h / Lloc: Casa de Cultura

Mentre reparen un satèl·lit fora de la nau, dos astronautes pateixen un greu accident i queden surant en l’espai. La missió exterior semblava rutinària, però una pluja de brossa espacial impacta amb la nau i es produeix el desastre: el satèl·lit i part d’aquesta queden destrossats.

Modera: Miquel Ardid. Miquel és professor i investigador del Campus de Gandia, dirigeix diferents línies de recerca que abasten el desenvolupament de sistemes de sensors i tecnologies acústiques aplicats a detectors de partícules provinents de l’Univers. Tot açò amb l’objectiu de poder comprendre millor la composició i l’origen d’aquest.


TALLERS PER A ESTUDIANTS

Taller detector de partícules / càmera de boira.

Data: 6, 7, 9 i 10 de novembre / Hora: 12.00 h / Lloc: Casa de Cultura

Coordinat per Francisco José Toledo i Francisco Camarena, professors del Campus de Gandia. Es tracta d’un senzill detector de partícules amb què els estudiants podran observar a ull nu partícules alfa, muons, electrons i resultats de desintegracions radioactives que ocorren espontàniament en l’espai que ens envolta.

Taller energies renovables

Data: 7, 8 i 9 de novembre / Hora: 10.00 h / Lloc: Jardins de la Casa de Cultura

Com és habitual en les últimes edicions de la Setmana de la Ciència, el Campus de Gandia ha preparat una sèrie de tallers sobre educació ambiental impartits per estudiants del Grau en Ciències Ambientals i dirigits a estudiants preuniversitaris. L’activitat està coordinada per la professora del Campus de Gandia Paloma Herrera.

Taller de ciència o màgia.

Data: 9 de novembre / Hora: 10.00 h / Lloc: Casa de Cultura

El públic podrà veure i aprendre jocs de mans relacionats amb la ciència creant il·lusions en els sentits i la ment, fent semblar realitat allò impossible. Perquè puguen seguir de prop les aparicions i les desaparicions de naips i els diversos fenòmens que burlen les lleis de la lògica, s’empra una pantalla geganta i perquè tots puguen repetir els trucs es reparteix una baralla a cada assistent.

El taller està impartit per Jaime Gómez-Hernández, catedràtic d’Enginyeria Hidràulica en l’Escola d’Enginyers de Camins, Canales i Ports de la UPV. Quan no està investigant o fent classes pots trobar-lo fent senderisme, cercant tresors, cantant amb el cor de la UPV o gravant el seu programa de màgia.


LA SETMANA DE LA CIÈNCIA EN EL CAMPUS DE GANDIA:


Més informació i contacte sobre la Setmana de la Ciència a Gandia 2017:

http://alfonselvell.com/setmana-la-ciencia-2/

 < Entrada anterior 
 Entrada següent > 
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
RSS
Flickr
SlideShare

Dones i ciència

Setmana de la Ciència

ciencialab

cienciapropera1

BANNER CIENCIA CERCANA_VLC

Diari d’un científic a Nova York

Producció científica