Un blog de Universitat Politècnica de Valéncia, Campus de Gandia.

Sinergies per a aconseguir ciutats i destinacions intel·ligents

“La Ciutat Intel·ligent serà aquella compromesa amb el seu entorn que intenta millorar la qualitat de vida de la ciutadania i l’economia local a través d’elements més sostenibles i tecnològicament més avançats en aspectes com el desenvolupament econòmic, el medi ambient, el transport, l’eficiència energètica o les tecnologies de la informació” 

(Cap a una ciutat verda i intel·ligent. Dossier Europa)

Una Smart City convertida en Smart Touristic Destination és una ciutat que aposta per crear un model de turisme sostenible i que aprofita al màxim els seus recursos, amb l’objectiu de millorar tant el nivell de vida de la seua ciutadania com dels turistes. La tecnologia és un factor clau, ja que permet interconnectar serveis públics i privats i a aquests amb els usuaris. Es persegueix així aconseguir l’eficiència, en l’ús de l’energia i d’altres recursos, i augmentar la satisfacció de les persones pel servei rebut.

D’aquest paradigma sorgeix l’Smart Tourist, un nou usuari, hiperconnectat a la xarxa, que consumeix contingut a qualsevol hora, a través de diferents canals. Un nou turista cada vegada més exigent i que valora poder integrar-se digitalment amb la destinació abans, durant i després de la visita.

Amb la finalitat d’aprofundir en el concepte de smart cities i la seua implicació amb el turisme, el Campus de Gandia va organitzar la jornada ‘Turisme intel·ligent. Gandia: Think Smart’. Cent vint persones van assistir a la trobada, entre ells: representants polítics d’ajuntaments de la Safor, personal tècnic, empresariat i comunitat universitària. Estudiants del Grau en Turisme que s’imparteix en el Campus de Gandia van ser els responsables de triar als ponents i definir la temàtica de la jornada, sota la supervisió dels seus professors Enric Sigalat i Bernat Roig. L’activitat ha comptat amb el suport de la Càtedra Consum de la UPV i de la Càtedra d’Innovació del Campus de Gandia.

Foto: Àlex Oltra

Foto: Àlex Oltra

Els participants en la trobada han exposat el seu treball en el sector de les destinacions intel·ligents i les Smart Cities. Entre els conferenciants es trobaven Javier Solsona (director de Invat.tur), Joaquín Taurá i Catalina Jiménez (Sothis), Anna Melchor (Fundació InnDEA) i Diana Morant, alcaldessa de Gandia.

Els ponents de la jornada han destacat les possibilitats de finançament europeu que existeixen per a projectes relacionats amb Smart Cities i, també, que per a dur-los a terme és necessari un pla estratègic de la ciutat dissenyat amb la participació de la ciutadania, que resolga problemes reals. De fet, l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, va confirmar la intenció d’aconseguir l’objectiu que Gandia siga un ciutat, i destinació turística, intel·ligent i va mostrar alguns exemples que, segons la primera edil, demostren el camí emprès.

Durant la jornada es va assenyalar que per a aconseguir una implantació real en les ciutats turístiques és imprescindible la col·laboració d’agents públics i privats i de persones expertes en turisme, en tecnologies de la informació, en sostenibilitat i medi ambient i en comunicació, àmbits en els quals la UPV compta amb especialistes de prestigi en el Campus de Gandia, personal investigador i docent de les titulacions del Grau en Turisme, en Ciències Ambientals, Comunicació Audiovisual i Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació, So i Imatge.

12265732_1644665119116849_8306307365577177080_o

En definitiva, s’obri una oportunitat a Gandia i la comarca de la Safor per a engegar projectes relacionats amb Smart Cities i amb l’Smart Tourism. La crisi econòmica pot ser un bon moment per a cercar solucions que ens facen ser més eficients; convertir les amenaces en oportunitats; i generar sinergies entre ajuntaments, Universitat i empreses privades.

L’aposta de la Universitat Politècnica de València per a animar que es presenten projectes es confirma amb jornades de difusió similars com la passada Smart City UPV. De fet, la UPV participa, al costat d’altres entitats, en el Pacte Local per la Innovació; una iniciativa clau dins de l’Estratègia València 2020 impulsada per l’Ajuntament per a la construcció de València com a Ciutat Intel·ligent.

Foto portada: Àlex Oltra

 < Entrada anterior 
 Entrada següent > 
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
RSS
Flickr
SlideShare

Dones i ciència

Setmana de la Ciència

ciencialab

cienciapropera1

BANNER CIENCIA CERCANA_VLC

Diari d’un científic a Nova York

Producció científica