Un blog de Universitat Politècnica de Valéncia, Campus de Gandia.
Investigadores del Campus de Gandia UPV

L’Hospital de Gandia i el campus de la UPV a la ciutat dissenyen un sistema per a estudiar paràlisis facials

Personal facultatiu del Servei de Rehabilitació de l’Hospital Francesc de Borja i investigador del Campus de Gandia  de la Universitat  Politècnica de València (UPV) estan treballant en un projecte informàtic per a realitzar una avaluació objectiva que diagnostique de forma més precisa les asimetries i els patrons de moviments facials (sincinèsies) derivats d’una paràlisi.

El sistema, basat en l’ús de noves tecnologies de la informació i la comunicació i de tècniques de visió artificial, d’una banda, persegueix avaluar de manera objectiva i mesurable els trets i les asimetries de la cara presents en la paràlisi facial i realitzar un seguiment precís de la seua evolució. D’altra banda, es proporciona una eina informàtica per a automatitzar la programació i seguiment de la realització d’exercicis de rehabilitació per part del pacient tant a l’hospital com en el seu domicili.

Gandia Parafacial

Sistema Parafacial

 

Amb aquesta finalitat, s’utilitzen dispositius informàtics que guiaran de forma amigable i controlada cada pacient en la realització dels exercicis (fins i tot comprovant i registrant la correcta realització d’aquests), en lloc de fitxes d’exercicis en paper.

Les aplicacions guardaran les dades dels exercicis realitzats de forma automàtica en una base de dades per a l’anàlisi posterior per part del professional mèdic, així com per a analitzar l’evolució temporal del pacient al llarg del tractament. Amb això, el projecte també permetrà millorar l’eficàcia de la infiltració de toxina botulínica en el tractament de les sincinèsies.

El projecte és un dels seleccionats pel programa de col·laboració Polisabio, desenvolupat per la Fundació Fisabio i la UPV, l’objectiu del qual és posar en contacte professionals de l’àmbit sanitari, d’una banda, i de l’àmbit de la investigació universitària, per l’altra, per a dur a terme projectes d’innovació com aquest, que ja compta amb 3.000 euros de finançament per a accions preparatòries.

Hi participen Rosa Muñoz, Modest Alcanyís, Blanca Zafrilla, Reyes Bononad i Miguel Salmerón, del Servei de Rehabilitació de l’Hospital de Gandia ; Ana Coloma, del Servei de Rehabilitació de l’Hospital de Requena, i Fernando Boronat i Carlos Palau, investigadors de la UPV dels Campus de Gandia i de València respectivament.

Rosa Muñoz, Modesto Alcañiz y Blanca Zafrilla

Rosa Muñoz, Modesto Alcañiz i Blanca Zafrilla

AVALUACIÓ OBJECTIVA

El sistema proposa un abordatge millor i més innovador que cerca una avaluació objectiva en la pròpia consulta o fins i tot en la pròpia llar del pacient, que ajude el facultatiu a dissenyar un programa terapèutic mitjançant exercicis personalitzats i a controlar i tractar les possibles complicacions que puguen sorgir durant aquest tractament.

Així, aquest sistema permetrà un mesurament automàtic precís i objectiu; una anàlisi de l’evolució; la possibilitat de prescriure  tractaments més personalitzats optimitzant recursos, i una aplicació gràfica amigable amb una interfície fàcil d’usar i intuïtiva, de manera que fins i tot personal no qualificat puga realitzar l’avaluació, augmentant el seu ús generalitzat i reduint-ne el cost.

El sistema permetrà reduir el nombre de consultes mèdiques i desplaçaments del pacient per a tractament de fisioteràpia a l’hospital i facilitarà, a més, el compliment del pla terapèutic personalitzat prescrit en el propi domicili.

A més a més, permetrà utilitzar la toxina botulínica amb major precisió, amb dosis molt més ajustades, que milloraran el resultat terapèutic i disminuiran el nombre de re-infiltracions, amb el consegüent estalvi en els costos del tractament, per la qual cosa la despesa farmacèutica serà menor.

 < Entrada anterior 
 Entrada següent > 
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
RSS
Flickr
SlideShare

Dones i ciència

Setmana de la Ciència

ciencialab

cienciapropera1

BANNER CIENCIA CERCANA_VLC

Diari d’un científic a Nova York

Producció científica