Un blog de Universitat Politècnica de Valéncia, Campus de Gandia.
Bocados de cine

Bocados de Cine, jornades de gastronomia i cinema, premiat en la Gala de Turisme Gandia

Maridatge: unió harmoniosa de dues coses entre si.

UNIÓ

Com podem maridar les titulacions de Comunicació Audiovisual i Turisme? Aquesta qüestió ens rondava el cap des de feia anys. Tots dos vèiem l’enorme potencial que aquesta unió podria tenir, però volíem, necessitàvem, una idea tan senzilla com rotunda, perquè la recerca de suports fóra fàcil. Llavors vam pensar: “a tothom li agrada veure una bona pel·lícula. A tothom li agrada menjar bé”. I d’aquesta manera va nàixer Bocados de Cine, unes jornades gastronòmiques, que en 2018 van arribar a la seua sisena edició.

El seu mecanisme és fàcil d’explicar i d’entendre: veiem una pel·lícula relacionada amb la gastronomia i després ens mengem les delícies culinàries que apareixen en l’obra en algun dels excel·lents restaurants de Gandia i la Safor que col·laboren amb nosaltres.

Aquest viatge ‘de la pantalla a les estovalles’, llenços lluminosos on es representen les millors obres, té a especialistes en cinema de la Universitat Politècnica de València i a reconeguts xefs com a guies. Uns guies que no es limiten a indicar el camí a seguir, sinó que il·lustren i dialoguen perquè tots aprenguem sobre l’univers creador del cinema i de la cuina.

Els dos grans objectius de les jornades han sigut sempre formar sobre cinema, turisme i gastronomia, i que la relació entre la nostra universitat i la ciutat de Gandia fóra més pròxima. I no hi ha res més pròxim, íntim fins i tot, que els pocs centímetres que ens separen de la persona que està al nostre costat en un butaca de cinema o compartint estovalles.

Sense oblidar la perspectiva turística, la participació activa dels restaurants en el projecte ha permès la posada en valor, no solament de l’establiment sinó, sobretot, de l’experiència que suposa Bocados de Cine.  Els restaurants, en cada sessió, accepten el repte d’escapar de la seua oferta estacional per a imaginar, adaptar i finalment aconseguir la interpretació única i irrepetible d’una recepta.

I no és només és, a més, Bocados de Cine contribueix a la desestacionalitat turística ja que es planteja fora de la temporada estival i d’altres  esdeveniments que congreguen  un nombre alt de turistes en la destinació. Es pot parlar d’una activitat dinamitzadora, alhora que altament creativa, la qual contribueix a fusionar el turisme cinematogràfic amb la component gastronòmica a través de la creació d’una experiència recreativa.

És un orgull poder dir que el projecte naix, com molts altres, de les “cuines” del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València. I si hi ha alguna cosa que defineix bé Bocados de Cine i és la contribució social d’aquest projecte, al llarg dels anys d’existència, es destaca la capacitat que ha demostrat per a involucrar diferents institucions i organitzacions com: l’Ajuntament de Gandia, la Càtedra de Turisme Gandia, el Turisme Comunitat València, el Centre de Desenvolupament Turístic l’Alqueria del Duc, el Teatre Serrano, etc.

Així mateix, un altre dels assoliments que han facilitat la transmissió de coneixement ha sigut les sessions inaugurals, que en forma de conferències, taules redones i degustacions obertes al públic en general han permès que el coneixement de la UPV arribe a més interessats.

Bocados de Cine ha servit com a taula de trobada de diversos professors i experts de diversos departaments de la UPV com: Tecnologia dels Aliments, Comunicacions, Història de l’Art, entre altres. Fins i tot, a vegades, la simbiosi ha suposat la col·laboració entre departaments per a combinar aromes, amb el visionat i la degustació d’una recepta.

Logotipo Bocados de Cine

HARMONIOSA

L’experiència  acumulada de Bocados de Cine dóna pas a projectes futurs que permeten continuar  aprenent i gaudint de les experiències gastronòmiques que vinculen aquesta activitat amb la destinació turística però sobretot que milloren la qualitat del turisme. La difusió d’aquest coneixement es plasmarà en un “guió” en forma de receptari que arreplegarà una selecció de plats i tècniques de les diferents sessions de Bocados de Cine.

Al llarg d’aquestes sis edicions,  personal docent i investigador, alumnat, i personal tècnic del Campus de Gandia han compartit sessions de Bocados de Cine amb la ciutadania i les comarques pròximes. S’han generat amistats, noves col·laboracions entre professorat de diferents titulacions i, sobretot, s’ha aconseguit reunir centenars de persones inquietes, curioses i amb una fam voraç per aprendre.  Som una gran família que continua creixent.

Per tot això, ens sentim molt orgullosos i agraïts pel reconeixement concedit pel jurat dels Premis Turisme Gandia “per contribuir a la realització d’activitats que repercuteixen de forma positiva en la ciutat i en el seu turisme”.

Com ja va dir el famós i temut crític gastronòmic Anton Ego en la deliciosa pel·lícula Ratatouille “El món sol ser cruel amb les noves creacions. El nou necessita amics”. Gràcies als amics i amigues de Bocados de Cine que ens han ajudat a maridar cinema i gastronomia des del 2013.

 


Lola Teruel i Luis López Cuenca, creadors de Bocados de Cine.

 

 < Entrada anterior 
 Entrada següent > 
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
RSS
Flickr
SlideShare

Dones i ciència

Setmana de la Ciència

ciencialab

cienciapropera1

BANNER CIENCIA CERCANA_VLC

Diari d’un científic a Nova York

Producció científica