Un blog de Universitat Politècnica de Valéncia, Campus de Gandia.
Observatorio de Nuevos Medios Campus Gandia

Un ‘cens viu’ amb més de 850 nous mitjans en espanyol

La professora del Campus de Gandia, Marga Cabrera, dirigeix el projecte ‘Observatori de nous mitjans en espanyol’. Finançat amb una de les «Ajudes a Investigadors i creadors culturals 2015» de la Fundació BBVA. L’observatori és un cens viu que tracta de conjuminar informació sobre les iniciatives que s’estan creant en la xarxa impulsades per professionals. ‘En internet la frontera la marca l’ idioma, la llengua amb la qual busquem, per açò recopilem el màxim possible d’iniciatives que inclouen Amèrica Llatina i Estats Units, on l’espanyol és un nínxol molt interessant’, explica la investigadora Marga Cabrera.

‘L’Observatori ajudarà investigadors i emprenedors en periodisme, sobretot a l’hora d’identificar qui és la seua competència en espanyol i quines són les millors pràctiques en quant a model de negoci, iniciativa, noves narratives i resultats’, continua la professora de Comunicació.

Equipo-Observatorio-de-Nuevos-Medios-2

 

MOLT MÉS QUE UN DIRECTORI

‘Aquest cens viu classifica els nous mitjans en l’àmbit internacional per temàtica i geolocalitza i detecta zones d’influència. A partir de les dades extretes automàticament cada mitjà té una fitxa amb informació sobre el mitjà creada automàticament per la plataforma que detecta el nivell d’engagement, abast, amplificació, reconeixement de marca, horari d’emissió mitjà, creixement d’audiència, llistes, històric… i permet generar un rànquing automàtic segons les dades analitzades. Tot açò facilita als investigadors realitzar nombrosos estudis sobre tendències, a més de ser molt útil per a qualsevol persona o entitat que vulga identificar qui és qui en nous mitjans’, afirma la professora de la UPV.

La investigadora Marga Cabrera comenta que el projecte segueix construint-se: ‘Estem generant el rànquing de mitjans i perfilant els cercadors. Però la plataforma ja està en marxa i s’han documentat més de 850 nous mitjans en espanyol. La idea és perfilar-lo i millorar-lo amb el temps. També s’espera que el cens vaja en augment en nombre de mitjans, així com en la visualització de dades i ferramentes integrades i que puga generar moltes sinergies amb altres entitats del sector’.

RECERCA EN NARRATIVES I MITJANS DIGITALS

Marga Cabrera nuevos mediosEn 2015 la professora Marga Cabrera va ser beneficiària d’una de les «Ajudes a Investigadors i creadors culturals 2015» de la Fundació BBVA que va servir per a dur a terme el projecte. Marga Cabrera compta amb una fructífera carrera en la recerca en l’àmbit de la comunicació i aquest projecte ofereix continuïtat al seu interès en la línia de recerca de les narratives digitals i la seua evolució digital en els nous mitjans. A més, és codirectora del congrés internacional sobre xarxes socials Comunica2, que acull el Campus de Gandia. Ha sigut, a més, coordinadora del màster en comunicació digital CALSI de la UPV.

Va coordinar el llibre de la Fundéu- BBVA “Escribir para internet: guía para los nuevos medios y las redes sociales” i és coautora del llibre de l’editorial UOC “Emprender en periodismo, herramientas para el nuevo profesional en red”. Va fundar dues empreses de noves tecnologies amb més de 20 anys d’experiència en gestió, formació i recerca.

 < Entrada anterior 
 Entrada següent > 
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
RSS
Flickr
SlideShare

Dones i ciència

Setmana de la Ciència

ciencialab

cienciapropera1

BANNER CIENCIA CERCANA_VLC

Diari d’un científic a Nova York

Producció científica