Un blog de Universitat Politècnica de Valéncia, Campus de Gandia.

Restauració d’una nova obra del pintor Joan de Joanes

Aquesta setmana, al Campus de Gandia, s’ha presentat la restauració d’una obra inèdita del pintor Joan de Joanes duta a terme per un equip d’investigadors de la UPV. Es tracta d’una taula del segle XVI, que mostra el moment de la Crucifixió de Crist i que destaca per la seua gran riquesa cromàtica i estilística.

L’obra procedeix del Real Monestir de Santa Clara a Gandia i, presumiblement, va haver de ser realitzada en l’època de la regència de la duquessa María Enríquez, cap a l’any 1530. És la primera vegada que l’obra és sotmesa a un procés íntegre de restauració, des que fóra pintada. El projecte ha inclòs a més un detallat estudi històric-artístic i anàlisi cientificotècnica de l’obra.

Taula restaurada Joan de Joanes

La recuperació d’aquesta pintura ha sigut possible gràcies a l’acord entre el Monestir de Santa Clara i la UPV del qual el professor i investigador del Campus de Gandia, Joan Aliaga Morell, és responsable i mitjançant el qual va ser possible localitzar l’obra d’aquest pintor. La intervenció en l’obra ha durat quatre mesos i ha sigut desenvolupada per l’Institut de Restauració del Patrimoni de la UPV, sota la coordinació de Vicent Guerola, i un equip format per més de deu especialistes en Conservació i Restauració de Béns Culturals.

El professor Joan Aliaga, docent al Campus de Vera i de Gandia, destaca la importància de la recuperació d’aquesta obra “ja que amb aquest procediment es descobreix una obra que a partir d’ara formarà part del corpus d’obres adscrites al catàleg del pintor valencià Joan de Joanes”.

La pintura, d’un format mitjà, conserva el seu marc original adherit al suport i acabat amb pa d’or. Destaca també la seua fórmula pictòrica, cuidada al màxim detall, amb un acabat molt realista en el tractament de les vestidures, figures i fons. Una densa capa de brutícia acumulada al llarg dels segles impedia fins ara apreciar la qualitat estilística de la pintura, especialment de la riquesa del color. “El nostre treball ha permès recuperar tota la seua policromia, descobrint una obra d’un extraordinari valor fins al moment desconeguda per al públic”, destaca Vicent Guerola.

Detalls restauració pintura Joan de Joanes

Després de la presentació, va tenir lloc la taula redona ‘El valor patrimonial de Gandia. Estudi cientificotècnic d’una pintura de Joan de Joanes’, en la qual van participar el professor del Campus de Gandia Joan Aliaga Morell; Vicent Guerola Blay, responsable de la restauració de l’obra; Mª Teresa Doménech Carbó, directora de l’Institut de Conservació del Patrimoni de la UPV, Mª Victoria Vivancos, vicerectora d’Alumnat i Extensió Universitària de la UPV i Pep Pastor, director del Campus de Gandia.


(Actualització 27 de novembre)

Notícia UPV Televisió, presentació restauració obra Joan de Joanes.


Font: Luis Zurano, unitat de comunicació científica de la Universitat Politècnica de València

Pots seguir-ho en Twitter @nadrazy

Blog Comunicación científica UPV

 < Entrada anterior 
 Entrada següent > 
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
RSS
Flickr
SlideShare

Dones i ciència

Setmana de la Ciència

ciencialab

cienciapropera1

BANNER CIENCIA CERCANA_VLC

Diari d’un científic a Nova York

Producció científica