Un blog de Universitat Politècnica de Valéncia, Campus de Gandia.

Dissenyen un mapa turístic interpretatiu que augmentaria la satisfacció dels visitants

El mapa turístic interpretatiu, que contribueix a millorar la gestió del patrimoni natural i cultural, així com a millorar el confort dels visitants, ha sigut desenvolupat per la titulada en Enginyeria Tècnica Forestal pel Campus de Gandia, Pau Alonso-Monasterio. El mapa facilita l’accés intel·lectual i emocional al patrimoni i suposa un nínxol de mercat per al qual es necessiten professionals amb formació.  Pau Alonso–Monasterio ha definit les característiques  idònies d’aquest mapa en la seua tesi doctoral, treball que ha sigut mereixedor d’un dels Premis Extraordinaris de tesi doctorals atorgats per la UPV l’any  2015.

La recerca, dirigida per la catedràtica María José Viñals, s’ha desenvolupat en el grup de recerca Cartografia, Geodèsia i GPS de la UPV. Aquest grup ha realitzat nombrosos projectes dedicats a la gestió turística sostenible del patrimoni natural i cultural a tot el món i també en diversos municipis d’Espanya i a la Comunitat Valenciana, en emplaçaments de gran valor com el Parc Natural del Túria o la marjal de Gandia.

MAPES TURÍSTICS ACTUALS

Les investigadores van detectar la necessitat de generar el nou producte en els seus nombrosos anys de dedicació. ‘Els mapes per a la visita turística de llocs amb patrimoni són un dels tipus de cartografia més estesos i editats, però malgrat açò no compten amb la qualitat necessària per a propiciar una experiència satisfactòria als visitants ni per a cobrir les necessitats de gestió del patrimoni que representen’, explica Pau Alonso-Monasterio.

Per a realitzar el treball s’han analitzat 230 mapes turístics de diferents regions geogràfiques de tot el món, s’han dissenyat més d’una dotzena de propostes reals, com els mapes per a la visita de Petra (Jordània),  Copán (Hondures), ambdues Patrimoni de la Humanitat, de l’Atles Mitjà (el Marroc) o nombrosos mapes per a realitzar itineraris Eqüestres homologats per la Real Federació Hípica Espanyola.

També s’han realitzat entrevistes a persones expertes en patrimoni, turisme i cartografia com ara Sam Ham, especialista més destacat a nivell mundial en interpretació del patrimoni, directors de Llocs Patrimoni de la Humanitat, Reserves de la Biosfera o responsables d’editorials de renom com National Geographic o el National Park Service americà. A més, es va realitzar una enquesta a 250 estudiants universitaris en els quals es destriava la qualitat cartogràfica, comunicativa i pràctica de diversos mapes.

mapa interpretativo Campus de Gandia

El principal problema detectat en els mapes turístics actuals és que, encara que tenen una bona qualitat cartogràfica, no faciliten l’accés intel·lectual i emocional al patrimoni. El nou mapa turístic interpretatiu és una eina més eficient per a la sensibilització i divulgació del patrimoni amb característiques extrapolables a àmbits digitals com la web o els smartphones. A més, com la recerca abasta l’àmbit internacional, aporta universalitat als resultats obtinguts

TREBALLS MÉS RECENTS DEL GRUP D’INVESTIGACIÓ:

  • Teatres Romans d’Hispània (BIA2012-37063) Projecte R+D Ministeri d’Economia i Competitivitat.
  • Estudi de la capacitat de càrrega de la illa de Chikly (Tunísia) i el seu entorn. Project régional MAVA3 « la Culture et els zones humides en Méditerranée.
  • Foment del turisme en els municipis de Gandia, Pedralba, Quesa i Énguera a través de la creació d’un itinerari eqüestre homologat.
  • Imatge corporativa. Marca Patrimoni Cultural. Conselleria de Cultura. Generalitat Valenciana.
  • Redacció de Projectes Integrals Regionals i Locals (Fons FEDER) sobre el patrimoni cultural de la Generalitat Valenciana.
  • Disseny d’equipaments recreatius per al municipi de Vilallonga i el seu entorn. Ajuntament de Vilallonga.
  • La conservació i posada en valor de la ciutat maia de La Blanca com a patrimoni per al desenvolupament (Guatemala). Ministeri d’Afers exteriors d’Espanya.
  • Disseny del Centre d’Interpretació dels Aiguamolls en la llacuna de Ghar el Melah (Tunísia). WWF-Tunisia.
 < Entrada anterior 
 Entrada següent > 
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
RSS
Flickr
SlideShare

Dones i ciència

Setmana de la Ciència

ciencialab

cienciapropera1

BANNER CIENCIA CERCANA_VLC

Diari d’un científic a Nova York

Producció científica