Un any més, el Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) col·labora en la IV edició del cicle de conferències Dones Sàvies, organitzat pel CEIC Alfons el Vell i la Biblioteca de Gandia, amb el suport de la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Gandia i el CEFIRE-Gandia, i coordinat i moderat per Rosa Mascarell, artista, comissaria d’esdeveniments culturals i assagista.
Dones Sàvies proposa un cicle de conferències en les quals, de la mà d’acadèmiques, científiques i divulgadores, es dona visibilitat a la contribució de vuit dones de referència en els àmbits de la història, la ciència, l’art, el turisme, la literatura, la política o el feminisme, entre altres. Les conferències començaren a l’octubre de 2021 fins a maig de 2022, celebrant-se una per mes, en la Sala d’actes de la Biblioteca Central de Gandia a les 19.30 h.
L’accés és lliure per a tots els públics, estant especialment orientades a la joventut. L’aforament està restringit a 56 persones i se seguiran les recomanacions sanitàries. Així mateix, aquells que no puguen assistir presencialment podran veure les conferències des de casa a través de la plataforma YouTube, on es retransmetran en directe i es donarà l’oportunitat d’interactuar amb les ponents de forma telemàtica.
CIENTÍFIQUES PIONERES
Des del Campus de Gandia es proposen dues conferències sobre l’obra i llegat de dues científiques pioneres en els seus camps de coneixement.
“RITA LEVI MONTALCINI I ELS REPTES CIENTÍFICS DEL SEGLE XXI”
D’una banda, el dia 4 de novembre, María Teresa Rubio, Investigadora del CSIC i de la Unitat de Senyalització per Nutrients de l’Institut de Biomedicina de València (IBV), ens parlarà de Rita Levi Montalcini, neuròloga i professora universitària italiana, guanyadora del Premi Nobel de Medicina i Fisiologia l’any 1986. En 1952 va descobrir el factor de creixement, l’ordre que necessita una cèl·lula per a iniciar la seua reproducció, i és responsable de la promoció i creació, entre altres centres, de l’European Brain Research Institute.
“JEMIMA MORRELL, PIONERA DEL TURISME SOSTENIBLE”
Per la seua part, el pròxim dia 2 de desembre, Lola Teruel, experta en turisme del Campus de Gandia, ens parlarà de Jemima Morrell. El treball investigador de Lola se centra en la conservació, posada en valor i dinamització turística del patrimoni natural i cultural des del prisma de la sostenibilitat, amb el propòsit de millorar el desenvolupament sociocultural i econòmic de les persones i les destinacions turístiques.
Aquest interès connecta la investigadora amb la tasca de Jemima Morrell, dona exploradora que va realitzar el primer viatge organitzat a Suïssa en el segle XIX. La seua experiència recorrent els Alps suïssos, recopilada a través del seu llibre de viatge, va servir d’inspiració a altres empresaris d’aquesta època, en concret a Thomas Cook, precursor dels paquets turístics tal com es coneixen actualment.
“Entorn de la figura de Jemima Morell s’han produït documents, escrits i audiovisuals, que recreen els paisatges, patrimoni i costums com a reclam turístic, i com a via per al vostre coneixement, valoració i respecte”, destaca la investigadora del Campus.
Amb aquesta iniciativa es vol posar en relleu l’aportació de dones pioneres i sàvies, la lluita de les quals va transformar la realitat, proporcionant referents femenins que permeten identificar-se i inspirar a les persones més joves per a la consecució d’un món més just i igualitari. Tal com expressa Rosa Mascarell “el biaix de gènere en els estudis de cicles formatius i universitaris, així com la posterior repercussió quant a salari i presència en llocs de decisió persisteix en els nostres dies, sent el motiu que impulsa aquestes jornades”.
Tècnica de gestió i promoció d’R+D+i del Campus de Gandia