Un blog de Universitat Politècnica de Valéncia, Campus de Gandia.

Torna Campus Salut Gandia

Amb la finalitat d’atraure talent multidisciplinari en l’àmbit de la salut, la Universitat Politècnica de València (UPV), Safor Salut i l’Ajuntament de Gandia, en col·laboració amb l’Hospital U. Francesc de Borja de Gandia, han organitzat la segona edició del Campus Salut Gandia.

Es tracta d’“un hackathon universitari amb l’objectiu motivar i inspirar estudiants de qualsevol titulació i universitat, així com a totes aquelles persones interessades en el camp de la innovació en salut, benestar i emprenedoria”, José Millet, professor de la UPV i responsable de l’esdeveniment.

30 hores ininterrompudes

Durant l’esdeveniment, que es va desenvolupar els dies 3 i 4 de maig al Campus de Gandia (UPV), estudiants procedents de diferents universitats van combinar aprenentatge i resolució de reptes relacionats amb la salut i el benestar. Comptaren com a guies i mentors amb especialistes en ChatGPT, Intel·ligència Artificial, no-Code, creativitat, innovació i models de negoci.

En el hackathon es van realitzar píndoles formatives de diferents temàtiques, des de la gestió d’un hospital mitjà, l’ús de tecnologies avançades en la salut, com són els assistents virtuals o la IA, i com preparar un ‘elevator pitch’. Tot això sense oblidar el lema ‘mens sana in corpore sa’ realitzant-se una sessió de ioga i una altra de ball. Tot això sota la supervisió de mentors especialitzats en les diferents disciplines.

122 persones inscrites en la seua majoria estudiants de grau i doble grau, de màster, de doctorat i de cicle superior. 66 van superar les diferents fases del Hackathon . Per Universitats, al voltant d’un 70% pertanyien a la UPV (amb representació dels 3 campus: Vera, Gandia i Alcoi) i més d’un 14%  d’altres universitats, com la Carlos III de Madrid.

Reptes de salut i benestar

El repte creatiu va consistir a triar un determinat pacient (patient person), empatitzar i construir el seu recorregut actual utilitzant el model de ‘Patient journey’, identificant les seues necessitats, punts de dolor i en conseqüència oportunitats de millora. A partir del recorregut actual, idear un nou ‘patient journey’ basat en la seua visió de futur, la innovació i en l’ús de tecnologia avançada.

Entre els possibles col·lectius es van il·lustrar alguns casos com el pacient ambulatori, crònic, d’emergència, quirúrgic i oncològic que ofereix una major complexitat.

Per al repte analític, se’ls va facilitar dues bases de dades, un de ‘consultes’ i o una altra de ‘quiròfans’. Cada equip triava una i les analitzava per a presentar tendències i aspectes de millora.

El hackathon concloïa amb la presentació de resultats dels equips davant un tribunal multidisciplinari, format per persones expertes, d’institucions i empreses del sector sanitari col·laboradores de l’esdeveniment.

L’equip anomenat Materïa va ser el guanyador del primer premi amb el projecte la ‘Tireta Super immune’. Aquest dispositiu pretén monitorar les defenses de pacients d’oncologia pediàtrica, i estaria connectat a una app predictiva que milloraria la seua qualitat de vida. Aquest desenvolupament el van presentar estudiants de Grau d’Enginyeria  biomèdica de la universitat Carlos III de Madrid i estudiants del doctorat del Màster interuniversitari en Investigació matemàtica de la UPV i la UV.

El segon premi va ser per a l’equip anomenat Salut DT, que van presentar un projecte enfocat en el/la pacient d’urgències de traumatologia. Proposaren l’ús de bessons digitals per a emular el desplaçament de pacients pels diferents serveis i una app adaptativa per a millorar l’experiència  d’usuari. L’equip estava compost per doctorands de Producció industrial, enginyeria portuària, d’Enginyeria de Telecomunicacions, de la UPV.

El tercer premi va ser per a l’equip format per Enginyers Biomèdics de la Universidad Carlos III de Madrid (UC3M) i de la UPV, MatlabEnjoyers. El seu projecte està relacionat amb el col·lectiu de pacients càncer colorectal.

I els dos accèssits van ser per a Masy i Salut Terrenal. Masy és un grup multidisciplinari d’arquitectura, dissenys interiors, d’Enginyeria Biomèdica de la UC3M, Disseny Industrial i Administració i Direcció d’Empreses, van focalitzar el seu projecte en una malaltia rara (Uveitis). Per part seua, Salut Terrenal, equip format per alumnat del màster i Grau de Telecomunicacions, Enginyeria Biomèdica i Ciències dels  Aliments, van centrar el seu projecte en una malaltia renal.

 < Entrada anterior 
 Entrada següent > 
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
RSS
Flickr
SlideShare

Dones i ciència

Setmana de la Ciència

ciencialab

cienciapropera1

BANNER CIENCIA CERCANA_VLC

Diari d’un científic a Nova York

Producció científica