Un blog de Universitat Politècnica de Valéncia, Campus de Gandia.

Porte una científica al meu col·le

Per cinquè any consecutiu i amb motiu de l’11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, el Comitè d’Igualtat del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) organitza la iniciativa ‘Porte una científica al meu col·le’, que es desenvoluparà durant el mes febrer en el marc de l’acció estatal, amb el suport de la Càtedra IVIO i American Space València.

El reconeixement dels mèrits aconseguits per dones científiques i expertes continua sent una assignatura pendent a les aules, en les quals encara falten referents femenins que inspiren i permeten veure’s reflectides xiquetes i adolescents, factor clau en la superació dels estereotips de gènere que persisteixen en la nostra societat i que influeixen en l’elecció i projecció d’un futur professional.

“Segons l’informe ‘Igualtat en xifres MEFP 2022’, publicat en 2022 pel Ministeri d’Educació i de Formació Professional (MEFP), les xiques van ser majoria en el Batxillerat d’Arts (72.1%), Humanitats (64.7%) i Ciències Socials (54.8%) i menys de la meitat en el de Ciències (47,5%).

La V edició de ‘Porte una científica al meu col·le’ continuarà presencialment a les aules de més de 900 estudiants d’educació infantil, primària, secundària i batxiller amb l’objectiu de visibilitzar el treball de dones científiques i acostar a l’estudiantat  les professions científico-tècniques, mitjançant activitats divulgatives i de sensibilització, de la mà de dones que desenvolupen la seua activitat professional i/o acadèmica en l’àmbit de la ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques.

PROGRAMA

7 de febrer. Un dia en la vida d’una dona científica. CEIP Rei en Jaume de Xirivella (sisè de primària). Amb Pilar Sánchez i Teresa Rubio. Activitat organitzada en col·laboració amb l’Institut  de Biomedicina de València (IBV-CSIC). Selecció de llibres de la Biblioteca de Xirivella.

8 de febrer. Dones Estel·lars. CRA Alfauir Ròtova (infantil i primària). Amb Isabel Pérez.

10 de febrer. Un dia en la vida d’una dona científica. CEIP Miguel de Cervantes de Xirivella (quart de primària). Amb Pilar Sánchez i Teresa Rubio. Activitat organitzada en col·laboració amb l’Institut  de Biomedicina de València (IBV-CSIC). Selecció de llibres de la Biblioteca de Xirivella.

10 de febrer. Dones i mapes: la ciència per trobar el món. CEIP Lluís de Santàngel del Saler  (primària). Amb Pau Alonso-Monasterio.

13 de febrer. Treballar en ciència i tecnologia sent dona és compatible. IES Gabriel Ciscar d’Oliva (quart de l’ESO i Batxiller). Amb Lorena Parra.

13 de febrer. Per què necessitem un 11F i taller de química bàsica. IES Ausiàs March de Gandia (tercer de l’ESO). Amb Josepa Costa i Sagrario Torres.

14 de febrer. Dones i ciència. Taller de pre-cinema. CEIP Joan Martorell de Gandia (tercer i quart de primària). Amb Josepa Costa i Sandra Martorell.

17 de febrer. El so pot veure’s. CEIP Sant Pere  Apòstol de L´Alqueria de la Comtessa (cinquè i sisè de primària). Amb Romina del Rei.

28 de febrer. Contacontes: No som rar@s, som extraordinari@s. Biblioteca de Xirivella (infantil i primària). Amb Pilar Sánchez i Teresa Rubio. Activitat organitzada en col·laboració amb l’Institut  de Biomedicina de València (IBV-CSIC).

23 de març. Dones en ciència, una mirada multidisciplinària. IES Josep Iborra de Benissa (quart de l’ESO). Amb Asun Pérez.

Aquesta activitat va comptar a més amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, en el marc de la programació anual de la UCC+i de la UPV.

Som futur

El 9 de febrer es va celebrar al Campus de Gandia el tercer Fòrum “Dona i xiqueta en la ciència”, organitzada per Las Provincias amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gandia, el Campus de Gandia (UPV) i Global Omnium.

En el marc de la jornada va tenir lloc una taula redona, moderada per la redactora de Las Provincias María José Carchano i introduïda per José Manuel Prieto, alcalde de Gandia; i Jesús Alba, director del Campus de Gandia de la UPV. En el debat van participar Esther Méndez, directora d’Innovació de GOLab, Centre Tecnològic de Global Omnium; Marina Pinte, infermera i investigadora de l’àrea de Càncer i Salut Pública de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio); Nuria Lloret, investigadora, catedràtica de la UPV; Silvia Falco, investigadora i directora del Màster en Avaluació i Seguiment Ambiental d’Ecosistemes Marins i Costaners del Campus de Gandia; i Silvia Vilariño, estudiant de doctorat al Campus de Gandia i tècnica d’investigació.

En la  taula redona es van tractar qüestions com la falta de referents femenins en l’àmbit de les carreres STEM i com es poden potenciar, la igualtat plena en àmbits com la investigació i la ciència, l’eliminació de barreres i obstacles per a desenvolupar professions relacionades amb la branca cientificotècnica o el desenvolupament de plans d’igualtat efectiva. Tot això, amb l’objectiu d’ajudar les dones que ja formen part d’aquest àmbit acadèmic i professional, i a aquelles joves i xiquetes, que es puguen estar plantejant en aquests moments apostar per aquesta mena de formació i treball. 

Dones investigadores del Campus Gandia

La Biblioteca Campus Gandia CRAI col·labora un any més amb les activitats de l’11F, Dia internacional de la dona i la xiqueta en la ciència, que realitza el Campus Gandia. Enguany la Biblioteca vol donar visibilitat a les dones investigadores d’aquest Campus mostrant la seua producció científica en les diferents àrees en les quals investiguen: Comunicacions, Química, Comunicació Audiovisual, Economia, o Enginyeria entre altres, a través d’internet.

De cada investigadora es pot accedir a la seua producció relacionada tant amb la docència com amb la investigació, en forma d’articles de revistes científiques, publicacions a congressos, llibres o per exemple tesis dirigides, però també es poden consultar contractes i projectes d’investigació rebuts, premis i fins i tot patents.

Més informació:  https://bibcraigandia.blogs.upv.es/dones-investigadores/

 < Entrada anterior 
 Entrada següent > 
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
RSS
Flickr
SlideShare

Dones i ciència

Setmana de la Ciència

ciencialab

cienciapropera1

BANNER CIENCIA CERCANA_VLC

Diari d’un científic a Nova York

Producció científica