Un blog de Universitat Politècnica de Valéncia, Campus de Gandia.

Xarxes privades 5G a la carta

Personal investigador del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV), a través de l’Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM), lidera un projecte europeu per a oferir xarxes 5G a la carta, una “súper wifi” privada, amb unes prestacions “revolucionàries” per a la indústria i altres entorns com hospitals o universitats. El projecte FUDGE-5G està finançat pel programa H2020 de la UE i compta amb un pressupost de sis milions d’euros.

“Les xarxes 5G privades seran similars a una xarxa wifi, però amb la diferència que no es comparteix l’espectre, cosa que garantiria majors prestacions. Si a aquest fet unim les característiques tècniques de 5G, serà possible proporcionar una cobertura total, velocitats de Gigabits per segon i temps de resposta molt baixos, tot això sense dependre de la xarxa pública d’un operador de telecomunicacions. Un altre dels seus avantatges és la privacitat, ja que tota la informació que circule per aquestes xarxes només serà accessible per als seus propietaris. Seran una gran revolució”, destaca David Gómez Barquero, expert en 5G i coordinador del projecte.

Aquestes xarxes estan ideades per a escenaris tancats amb molts usuaris/as o dispositius connectats, no per a particulars. Resulten d’especial interés per a la indústria, i altres entorns com hospitals i universitats. “Però aquestes xarxes necessiten espectre dedicat. Alemanya va ser pionera a reservar espectre en la banda de 3,5 GHz a escala local per a xarxes privades 5G a la fi de 2019, i en 2020 ja han assignat 88 llicències. Molts països han seguit a Alemanya, però a Espanya tot l’espectre de la banda de 3,5 GHz està ja assignat, així que caldrà esperar a l’assignació de noves freqüències de 5G perquè es reserve espectre per a xarxes privades”, explica David Gómez Barquero.

Gómez Barquero, ressalta que el projecte FUDGE-5G establirà les pautes per a desplegar xarxes privades 5G en el núvol, per a reduir el cost de la infraestructura i augmentar la flexibilitat del desplegament, de manera que s’ajuste a les necessitats de l’usuari final. “FUDGE-5G obri un nou mercat per al sector de les telecomunicacions; brindarà l’oportunitat d’una configuració a la carta de xarxes 5G, amb tots els beneficis que això comporta”.

CINC CAMPS DE PROVES

El projecte va arrancar al setembre i s’estendrà fins a febrer de 2022, incloent-hi el desenvolupament de diferents proves pilot de desplegament d’aquestes xarxes privades 5G, que es duran a terme totes elles a Noruega, amb l’operador Telenor.

Els escenaris en els quals es duran a terme són un hospital (cas d’ús eHealth), la televisió pública de Noruega NRK (cas d’ús multimèdia), l’Agència de Defensa del país nòrdic (cas d’ús de seguretat), la multinacional ABB (cas d’Indústria 4.0, on s’avaluarà les prestacions d’aquestes xarxes per a aplicacions de robòtica connectada), i en una universitat. “En aquest últim cas el nostre objectiu és connectar el campus de la UPV amb el campus de la universitat metropolitana d’Oslo i de l’institut d’investigació alemany Fraunhofer FOKUS a Berlín, desplegant una xarxa de l’estil Eduroam amb xarxes privades 5G en diferents països connectades entre si”, assenyala David Gómez Barquero.

Entre els socis del projecte es troba també l’empresa emergent valenciana Fivecomm, que coordinarà les proves d’implantació d’aquesta xarxa en ABB.

 


Font: Luis Zurano, unitat de comunicació científica

de la Universitat Politècnica de València

 < Entrada anterior 
 Entrada següent > 
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
RSS
Flickr
SlideShare

Dones i ciència

Setmana de la Ciència

ciencialab

cienciapropera1

BANNER CIENCIA CERCANA_VLC

Diari d’un científic a Nova York

Producció científica