Un blog de Universitat Politècnica de Valéncia, Campus de Gandia.

Cicle de conferències per a la visibilitat de les dones en el camp de la ciència i el pensament

Contribuir a la visibilitat de les dones en els camps de la ciència i el pensament. Aquest és l’objectiu del cicle de conferències Dones Sàvies, organitzat pel CEIC Alfons el Vell i el Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV), amb el suport de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. Col·laboren la Càtedra Gandia Turisme Intel·ligent del Campus, la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Gandia i el CEFIREGandia. Coordina el cicle i modera les conferències Rosa Mascarell Dauder: artista, comissaria d’esdeveniments culturals i assagista.

L’Edat mitjana, el Renaixement, la Generació del 27, les dones i la ciència i la figura de Marie Curie són els temes que s’abordaran en les conferències, de la mà de reconegudes científiques, autores d’importants obres i activitats de divulgació. Totes les conferències tenen lloc a la Casa de cultura de Gandia a les 19.00 h.

Rosa Mascarell Dauder, afirma que, amb aquest cicle, es volen combatre els estereotips de gènere que influeixen en expectatives laborals desfavorables per a les dones, tal com demostra l’últim informe anual sobre educació de l‘Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE). ‘Les dones hem estat sempre actives en tots els camps de coneixement, malgrat les dificultats que històricament ens han tancat el camí, bàsicament les prohibicions d’aprendre i accedir a l’escola i el veto a mostrar i exercir el nostre coneixement a través d’un treball remunerat. Volem presentar referents de dones en el món de la ciència, la tecnologia i el pensament, que inspiren a dones i joves i mostren una part de la realitat que és suficient desconeguda’.

Per a Jesús Alba, director del Campus de Gandia de la UPV, la universitat té una responsabilitat social en la lluita contra els estereotips de gènere, per a afavorir que tot el talent, tant de dones com d’homes, es desenvolupe plenament. ‘Històricament les dones han patit una discriminació que ha dificultat mostrar tot el seu potencial. Amb aquest cicle de conferències volem contribuir al reconeixement del seu esforç afegit i a conscienciar sobre la necessitat de lluitar contra els obstacles que encara impedeixen una participació igualitària en la vida pública’.

Per la seua part Luis Miret, director del CEIC Alfons el Vell, ha mostrat el compromís del CEIC amb la divulgació de la ciència i el coneixement i amb el fet de reivindicar les contribucions que les dones han fet a la cultura i el desenvolupament tecnològic i científic.

Lorena Milvaques, vicealcaldessa i regidora delegada d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de Gandia, ha mostrat el suport del consistori a la iniciativa: ‘Sense les dones la societat es perd la meitat del seu potencial. Per això, des de l’Ajuntament volem encoratjar les iniciatives que lluiten contra les desigualtats i treballem per a fer desaparèixer les traves en el creixement personal i professional de les dones’.

PROGRAMACIÓ – Tot el cicle se celebra a la Casa de cultura de Gandia a les 19.00 h

  • Dilluns 3 de desembre. “Imatges i figures de la querella de les dones (segles XV-XVII)”, amb Rosa Rius Gatell, professora titular de Filosofia en la Universitat de Barcelona i integrant del Seminari Filosofia i Gènere.
  • Dimarts 4 de desembre. “Marides i modernes sense barret: les dones del 27”. La conferència serà impartida Maria Elizalde Frez., doctora en Filosofia per la Universitat Autònoma de Madrid, especialista en el pensament de la generació del 27.
  • Dimecres 12 de desembre. “Les dones som de ciències… o no? Conferència-debat a càrrec d’Isabel Pérez Arjona, professora de la UPV- Campus Gandia, investigadora del IGIC i membre del Comitè d’Igualtat del Campus de Gandia.
  • Dijous 13 de desembre. “La passió de Marie Curie”. Adela Muñoz Páez protagonitza aquesta conferència teatralitzada en la qual ella representarà el paper de Marie Curie. Adela Muñoz Páez és catedràtica en química inorgànica en la Universitat de Sevilla. En 2015 va rebre el premi Meridiana de l’Institut de la Dona de la Junta de Andalucia.
  • Divendres 14 de desembre. “L’escriptora Isabel de Villena, una influencer medieval“, serà el tema del que parlarà Rosanna Cantavella, professora de Literatura Catalana Medieval en la Universitat de València, membre vitalici de Clare Hall, University of Cambridge, i membre corresponent de la Real Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.

Organitza:

Col·labora


Sandra Barrancos Gregori

Tècnica de comunicació i màrqueting del Campus de Gandia.

 < Entrada anterior 
 Entrada següent > 
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
RSS
Flickr
SlideShare

Dones i ciència

Setmana de la Ciència

ciencialab

cienciapropera1

BANNER CIENCIA CERCANA_VLC

Diari d’un científic a Nova York

Producció científica