Un blog de Universitat Politècnica de Valéncia, Campus de Gandia.

Dissenyen un coixí intel·ligent que millora la qualitat del son

Milions de persones en el món pateixen alteracions en la qualitat del son. Avui, els principals trastorns que afecten les persones a l’hora de dormir són l’insomni i l’apnea del son. Investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) i de la Universitat Tècnica de Dresden (Alemanya) han desenvolupat un prototip de coixí intel·ligent l’objectiu del qual és, precisament, millorar el diagnòstic d’aquestes patologies, reduir la seua incidència i contribuir així a millorar la qualitat de vida dels seus usuaris.

El coixí incorpora sensors que mesuren, de forma precisa, paràmetres com la temperatura corporal, la sudoració o moviment de les persones, i uns altres amb capacitat de registrar informació sobre la il·luminació de l’habitació, sorolls o altres sons.

“Hem estudiat quina és la millor ubicació per a cada sensor dins del coixí. A més, hem creat el codi i els algorismes necessaris per al correcte funcionament del sistema. Totes les dades s’envien a través de la xarxa Wi-Fi domèstica a una base de dades mèdica, amb la finalitat de millorar el diagnòstic de possibles trastorns”, apunta Jaime Lloret, investigador de l’IGIC al campus de Gandia de la UPV,

Jaime_Lloret_ajedrez_Campus_Gandia

Jaime Lloret

APLICACIONS

Segons afirmen els investigadors, el prototip està ideat per a dos tipus d’aplicacions: La primera d’elles és la millora de la qualitat del son per a persones sense trastorns del son específics. “En aquest cas, el principal avantatge del sistema seria la interconnexió de diferents elements de la llar amb capacitat d’adaptar l’entorn a partir de les dades registrades, amb la finalitat d’aconseguir un millor descans -baixar les persianes, adaptar la temperatura de l’habitació, etc.”, assenyala Jaime Lloret

La segona aplicació estaria destinada a pacients amb trastorns del son que encara no han pogut ser diagnosticats. Amb el coixí intel·ligent, es podrien recopilar dades durant una o més nits sobre el comportament de cada individu. “En aquest cas, no s’activaria la part domòtica. Les dades serien posteriorment analitzades per personal mèdic per a obtenir més informació sobre els possibles problemes experimentats durant la nit i poder així realitzar un diagnòstic o sol·licitar més proves en l’hospital”, conclou Lorena Parra, investigadora del IGIC

Lorena Parra

EVITAR ELS RONCS

El sistema també disposa d’una forma d’evitar els roncs. Quan existeix un alt nivell de soroll, s’activa un xicotet altaveu sobre el llit que emet un so molt similar al vol d’un mosquit. “Està demostrat que això provoca que la persona es moga i d’aquesta forma cessen els roncs. En un futur pretenem utilitzar una metodologia similar per a detectar episodis d’apnea del son i diferenciar-los dels roncs habituals”, afirma Laura García (IGIC-UPV).

Laura García / Jaime Lloret

MONITORATGE DEL BENESTAR

Els investigadors de la UPV treballen a més en el desenvolupament d’altres aplicacions i sistemes per a monitorar el benestar, en col·laboració amb experts de la Universitat de Granada i la Universitat de Saragossa, així com amb diferents hospitals públics. Aquestes propostes es basen en l’ús de sensors de baix cost integrats en l’entorn domèstic i en la roba. “L’objectiu és aconseguir sistemes de baix cost i còmodes que ens permeten generar alarmes en cas de detectar alteracions en el ritme cardíac, la respiració o la temperatura corporal, entre altres opcions”, conclou Jaime Lloret,


Luis Zurano

Unitat de comunicació científica UPV

 < Entrada anterior 
 Entrada següent > 
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
RSS
Flickr
SlideShare

Dones i ciència

Setmana de la Ciència

ciencialab

cienciapropera1

BANNER CIENCIA CERCANA_VLC

Diari d’un científic a Nova York

Producció científica