Un blog de Universitat Politècnica de Valéncia, Campus de Gandia.
nit investigadores noche investigadoras upv campus gandia

‘La nit de les investigadores’ reivindica el paper de les dones en la ciència

El passat 29 de setembre, la ciutat de València va celebrar per primera vegada la European Reserchers’ Night’un projecte promogut per la Comissió Europea que pretén mostrar la part més humana de la recerca. En aquest cas, l’organització local va voler que la celebració tinguera també un matís reivindicatiu i, per aquest motiu, un total de 30 investigadores van pujar a l’escenari per a explicar la seua trajectòria i exposar la seua experiència.

D’aquestes, quasi la meitat pertanyen a la Universitat Politècnica de València. Són Chelo CuquerellaNuria RodríguezPurificació GarcíaBegoña FuentesTanja VósLidia ContrerasMaría VargasInma Oliver, Melani LleonartSavina AsensioNuria PascualMaite Sebastiá, Isabel Gasch i María Amparo Baviera.

“EL CANVI COMENÇA A NOTAR-SE”

La doctora Maite Sebastiá, professora i investigadora del Campus de Gandia, va destacar en la seua intervenció que tradicionalment la Universitat “ha sigut un món eminentment masculí”. I va narrar una anècdota molt significativa sobre aquest tema:quan vaig defensar la tesi doctoral, una companya, irònicament, em va dir que com es notava la paritat en el meu tribunal. Tribunal compost per cinc homes“.

maite sebastia campus gandia nit investigadores

No obstant açò, per a Sebastiá el canvi va notant-se. “Quan em vaig incorporar a la plantilla UPV el nostre campus estava dirigit per Manela Fernández (directora del Campus de Gandia entre 2004 i 2008) . I avui, al capdavant del meu departament, Enginyeria Hidràulica i Medi ambient, està per primera vegada una altra dona, Amparo López Jiménez. Açò ens mostra que sí que es pot, i que no hi ha més límit que el que nosaltres ens deixem posar“.

La investigadora de l’IGIC, també va indicar la importància de realitzar estades de recerca en l’estranger, “tot i deixant els fills/es a casa, per a eixir a compartir allò après i aprendre nous coneixements i noves maneres”.

SOLAMENT UN 20% DE LA RECERCA ESTÀ LIDERADA PER DONES

Només un 20% de les recerques d’excel·lència a la Comunitat Valenciana estan liderades per dones. La bretxa laboral en la conciliació i en l’R+D+i científica persisteix. Per aquest motiu les diferents activitats organitzades tenen per objectiu posar en valor la recerca feta per dones, així com el seu paper en un món científic on predomina la imatge masculina.

En ‘La nit de les investigadores’ també van intervenir investigadores de la Universitat de València i del Consell Superior de Recerques Científiques. En finalitzar les presentacions, el públic va poder fer-los preguntes per a conèixer millor el seu treball.

L’esdeveniment es va dur a terme per primera vegada també a Alacant, Elx i Oriola, que es van sumar així a les més de 250 ciutats europees que anualment també celebren aquesta efemèride. La idea és traure la ciència al carrer i fer que la gent hi participe.

 < Entrada anterior 
 Entrada següent > 
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
RSS
Flickr
SlideShare

Dones i ciència

Setmana de la Ciència

ciencialab

cienciapropera1

BANNER CIENCIA CERCANA_VLC

Diari d’un científic a Nova York

Producció científica