Un blog de Universitat Politècnica de Valéncia, Campus de Gandia.

Nou sistema intel·ligent per a millorar l’eficiència de granges marines

Les projeccions indiquen que l’aqüicultura produirà 106 milions de tones de peix per a l’any 2030, la qual cosa emfatitza la necessitat de pràctiques eficients i sostenibles. Les noves tecnologies poden proporcionar una eina valuosa per a una gestió adequada de les piscifactories. 

En un estudi recent, personal investigador del Campus de Gandia (UPV) liderat per Jaime Lloret i en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Cartagena, analitzen l’ús de noves tecnologies en aquest context, mitjançant el disseny de sistemes de control per a l’aqüicultura i la proposta d’un sistema intel·ligent basat en algorismes per a millorar l’eficiència i la sostenibilitat de les granges marines. Aquest sistema utilitza sensors de baix cost i xarxes de sensors per poder arreplegar dades i, d’aquesta manera, monitorar en temps real múltiples paràmetres. El treball agrupa aquests paràmetres en dominis que afecten el benestar dels peixos, i analitza cadascun d’aquests dominis: el domini de la producció, el domini abiòtic, el domini biòtic i el domini dels sistemes de control. S’avaluen les interaccions entre els elements presents en cada domini per a determinar els aspectes clau a monitorar. Això es duu a terme per a dos tipus d’instal·lacions de piscicultura: gàbies en la mar i sistemes de recirculació d’aqüicultura. En el treball es proposen una sèrie d’algorismes per a optimitzar la gestió de la piscicultura, com a algorismes d’eficiència energètica, de tolerància a fallades, de gestió de dades i un algorisme de control intel·ligent.

El sistema de control proposat per a instal·lacions d’aqüicultura representa una notable millora dels sistemes existents. A més, l’arquitectura utilitzada, la tecnologia de comunicació i els protocols de xarxa asseguren la seua escalabilitat a grans piscifactories amb dotzenes de gàbies o tancs, així com el seu baix cost. Totes aquestes característiques, juntament amb la versatilitat i adaptabilitat del sistema a diferents escenaris de piscifactories, fan que aquest sistema siga extremadament útil per a la indústria de les piscifactories.

Aquest estudi forma part del programa ThinkInAzul i ha sigut finançat per fons de la Unió Europea Next Generation EU (PRTR-C17.I1) i de la Generalitat Valenciana (THINKINAZUL/2021/002), així com amb el projecte FJC2021-047073-I del Ministeri de Ciència i Innovació.

Més informació en:  Parra, L.; Sendra, S.; Garcia, L.; Lloret, J. Smart Low-Cost Control System for Fish Farm Facilities. Appl. Sci. 202414, 6244. https://doi.org/10.3390/app14146244


Font: Belén Tárraga Davia

 < Entrada anterior 
 Entrada següent > 
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
RSS
Flickr
SlideShare

Dones i ciència

Setmana de la Ciència

ciencialab

cienciapropera1

BANNER CIENCIA CERCANA_VLC

Diari d’un científic a Nova York

Producció científica