Un blog de Universitat Politècnica de Valéncia, Campus de Gandia.

Nova pàgina web de l’IGIC

El Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) es complau a anunciar el llançament de la renovada pàgina web de l’Institut d’Investigació per a la Gestió Integrada de Zones Costaneres (IGIC) https://igic.webs.upv.es/. Aquest nou portal marca un avanç significatiu en el compromís amb la difusió de la investigació i la innovació que es realitza en el marc d’aquest institut d’investigació.

L’IGIC s’ha establert com un referent en la investigació, l’estudi , i la gestió integral de les àrees costaneres, abordant desafiaments crítics com el canvi climàtic, la conservació de la biodiversitat marina i la sostenibilitat d’aquests ecosistemes. Actualment, l’IGIC inclou 62 persones, agrupades en 11 grups d’investigació que treballen en tres àrees d’investigació: i) Estudis i conservació de recursos ambientals i biològics, ii) Coneixement, planificació i gestió d’àrees costaneres i iii) Eines d’anàlisis i monitoratge tecnològic marí i costaner.

La gestió integrada s’ha revelat com el mecanisme necessari per a assegurar el desenvolupament sostenible de les zones costaneres, un àmbit complex tant des del punt de vista físic com socioeconòmic. Per aquest motiu, les zones costaneres han sigut reconegudes per la Unió Europea com a entorns especialment sensibles, com a suport de població, d’activitats productives, amb gran diversitat biològica i font de recursos.

La nova pàgina web presenta un disseny modern i una interfície intuïtiva, la qual cosa facilita l’accés a informació essencial sobre les àrees d’investigació. La plataforma ofereix detalls actualitzats sobre projectes d’investigació en curs, publicacions recents i col·laboracions científiques. També proporciona informació sobre oportunitats de participació i recursos que recolzen el treball científic de l’institut, així com el seu programa de doctorat.

El Programa de Doctorat en Ciència i Tecnologia Marina i Costanera té la finalitat de formar personal amb vocació investigadora en els diferents aspectes científics i tecnològics de la gestió efectiva i sostenible de les zones marines i costaneres. Inclou línies d’investigació per a promoure l’avanç de nous procediments, metodologies i tècniques que permeten una millor gestió de l’entorn litoral i medi marítim, considerant tant aspectes sociològics, ecològics i ambientals, com l’eficiència en la gestió de recursos.

Jaime Lloret, director de l’IGIC, indica: “Aquesta nova plataforma representa un avanç important en la nostra missió de promoure la gestió sostenible de les zones costaneres, així com la difusió de les nostres activitats científiques en les àrees de l’institut d’investigació”. Confiem que aquesta web serà una eina valuosa per a la comunitat científica, les autoritats locals i el públic en general.”

Unitat mixta en Tecnologia per a Estudis Marins

Recentment la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, va anunciar la creació a Gandia d’un nou centre de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO-CSIC), que aprofitarà tota la trajectòria d’èxit de la Unitat Mixta en Tecnologia per a Estudis Marins entre l’Institut Espanyol d’Oceanografia i l’IGIC del Campus de Gandia (UPV), que porta 13 anys desenvolupant el seu treball i és la més antiga de l’IEO-CSIC a Espanya.

La tasca del Centre Oceanogràfic de València (COVA), que estarà en el port de Gandia, se centrarà en l’estudi multidisciplinari del medi ambient marí, els seus ecosistemes i recursos vius, i, també, en el desenvolupament tecnològic aplicat a les diferents línies d’investigació que es realitzen en els centres oceanogràfics del país. La previsió de personal adscrit al futur centre és d’aproximadament 50 persones entre investigadors i investigadores, personal tècnic i d’administració, entre altres.

La Comunitat Valenciana comptarà amb un centre oceanogràfic que responga a les necessitats d’assessorament científic de les autoritats regionals competents en l’àmbit del medi marí i que vertebrarà les diferents polítiques de protecció mediambiental.

Projectes d’investigació i innovació

Entre els projectes que s’estan duent a terme en l’IGIC, cal destacar, el projecte INTEMARES, que inclou l’ús de noves tecnologies per a monitorar l’estat de les àrees marines protegides de la Xarxa Natura 2000, “la UPV participa proposant l’aplicació de noves marques satel·litàries per al seguiment de la tortuga babaua i altres vertebrats marins, el desenvolupament de vehicles submarins i xarxes de plataformes multisensorials, incorporant tècniques acústiques de monitoratge i caracterització del paisatge sonor com a indicador de la biodiversitat marina”, ha explicat el professor, Víctor Espinosa, expert en acústica submarina de l’IGIC al Campus de Gandia.

SONORA és un projecte que lidera l’IGIC del Campus de Gandia i que estudia “els efectes del soroll produït per dues indústries emergents de l’economia blava, l’aqüicultura intensiva marina i l’explotació dels fons marins, tant en el comportament i la fisiologia de diferents espècies de peixos com  ajudant a millorar el coneixement per a establir accions polítiques per a una transició a l’economia blava”.

Des d’ACTTHUN, l’equip investigador IGIC del projecte, “exploren tècniques acústiques i de visió per computador per a l’estimació de captures i de poblacions de tonyina roja, així com l’efecte que sobre aquesta espècie té el soroll antròpic”. El desenvolupament d’aquestes tècniques “ha permès exportar l’experiència a projectes pilot finançats pel Departament de Pesca del Govern d’Austràlia i de la Fundació Noruega per a la Pesca”.

A més, personal investigador de l’IGIC  del Campus  de Gandia treballa en diferents projectes ThinkInAzul. Les propostes se centren en les tres línies bàsiques d’actuació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència: observació i monitoratge del medi marí i litoral; aqüicultura sostenible, intel·ligent i de precisió, i economia blava, innovació i oportunitats.

 < Entrada anterior 
 Entrada següent > 
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
RSS
Flickr
SlideShare

Dones i ciència

Setmana de la Ciència

ciencialab

cienciapropera1

BANNER CIENCIA CERCANA_VLC

Diari d’un científic a Nova York

Producció científica