Un blog de Universitat Politècnica de Valéncia, Campus de Gandia.

Setmana de la Ciència 2019

Per tercer any consecutiu, el Campus de Gandia de la UPV uneix les seues capacitats científiques i didàctiques amb el CEIC Alfons el Vell i la Universitat de València per a organitzar la Setmana de la Ciència de Gandia, del 4 al 8 de novembre. Aquesta és la 15a edició de la Setmana de la Ciència organitzada pel Campus.

En aquesta ocasió el programa inclou conferències a la Casa de Cultura de Gandia, obertes a tots els públics i tallers, xarrades i exposicions en diferents seus de Gandia, dirigides especialment a estudiants de col·legis i instituts del voltant. L’assistència a les activitats que no consten com a ‘obertes’ ja estan tancades, per tenir els grups complets.

Les persones més joves podran així aprendre a fabricar un fòssil, a imprimir en 3D, a fabricar flors interactives, coneixeran què són els ultrasons i com s’apliquen a la indústria i la fabricació d’avions… comprendran algunes de les relacions entre les matemàtiques i les arts, com la música, amb el dibuix i amb la màgia…

Per a Jesús Alba, director del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, és un plaer participar en aquesta iniciativa que pretén acostar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i especialment a les persones més joves. ‘Volem que experimenten l’emoció de descobrir i crear i que coneguen les possibilitats que ofereixen la ciència i la tecnologia per a millorar la vida de les persones i del planeta’.

La Setmana de la Ciència de Gandia compta amb el patrocini de la Càtedra Gandia Turisme Intel·ligent, la Càtedra IVIO, la col·laboració de l’Ajuntament de Gandia i el suport de la Càtedra d’Innovació del Campus, entre altres organitzacions.

Professorat, personal investigador, personal d’administració i serveis i estudiants del Campus col·laboren en l’organització de la Setmana de la Ciència i també de les següents activitats:

Tallers de sensibilització ambiental

Paloma Herrera, professora i investigadora del Grau en Ciències Ambientals de la Universitat Politècnica de València (Campus de Gandia), coordina els tallers que han preparat estudiants de l’assignatura que imparteix, sobre Educació Ambiental i que realitzaran a la Casa de Cultura de Gandia:

  1. Pel nostre planeta: Simulació de l’efecte d’hivernacle mitjançant l’ús de material reciclat; Manualitats relacionades amb les energies renovables
  2. Teatre/ScapeRoom: Ens han robat les 4 estacions! Jocs i proves relacionats amb el canvi climàtic
  3. Energia i efecte d’hivernacle: Tocar i parar del CFC
  4. Puzle del clima: Joc sobre les causes i conseqüències del escalfament global.

Taller d’impressió 3D 

El professor Tomás Sogorb i el tècnic de laboratori Antoni Bou ensenyaran les tècniques d’impressió 3D, una tecnologia que permet la creació d’objectes tridimensionals a través de la superposició de capes de materials. Els estudiants podran dissenyar el seu propi objecte i presenciar la impressió.

Taller: Existeixen els esperits?

L’investigador Juan Carlos Rodríguez i el tècnic de laboratori Enrique Spath organitzen el taller Existeixen els esperits?, en el qual podrem conèixer les característiques físiques del so i per què alguns són audibles i uns altres no; es realitzaran experiments amb diferents freqüències de so i s’escoltarà un enregistrament binaural. També es visitaran les cambres acústiques del Campus: anecoica i reverberant.

Taller: Inspecció ultrasònica de materials

L’investigador Josep Rodríguez Sendra imparteix aquest taller, organitzat amb el suport del professor Francisco Camarena, en el qual es coneixeran les característiques físiques dels ultrasons i les seues múltiples aplicacions: en medicina, en indústria… els estudiants podran utilitzar instruments de mesurament de distàncies a través d’ultrasons i sabran com s’apliquen, per exemple, per a trobar defectes en avions, en peces industrials…

Taller: arts de pesca tradicional i adaptacions de peixos i organismes marins

Per què els peixos són com són? Com s’han adaptat al seu entorn? En aquest taller, organitzat per l’investigador Miguel Rodilla, podrem observar i palpar organismes marins i peixos de la costa de Gandia, les seues característiques físiques i les seues funcions. Coneixerem també les arts de pesca tradicional, de les quals se serveixen pescadors com els del Grau de Gandia.

Conferència: El problema de la brossa a la natura, possibles solucions. Assistència oberta.

 El dimarts 5 de novembre, a les 11.30h, Aida Fernando d’Ecoembes, imparteix la conferència ‘El problema de la brossa a la natura, possibles solucions’. Denominem ‘basuraleza’ als residus generats per l’ésser humà abandonats en la naturalesa i que alteren l’equilibri de la naturalesa. La conferència està oberta al públic i s’imparteix a la Sala de conferències 1 del Campus de Gandia.

Exposició: Allibera. Units contra la brossa a la natura. Assistència oberta.

Aquesta exposició, dissenyada per Ecoembes, podrà visitar-se de l’1 al 15 de novembre en l’hall d’exposicions del Campus (enfront de la Sala de conferències), de 9.00h a 20.00h.

Taller: Flors interactives

La professora Asunción Pérez organitza aquest taller on els estudiants aprendran a programar i construir flors-robot que interactuen amb l’entorn: es mouen amb el so, reaccionen al contacte, a la llum… la interactivitat és la base de molts dels dispositius que s’utilitzen en l’actualitat: eixugaparabrises que s’activen amb la pluja, il·luminat públic que s’encén quan enfosqueix… La professora Mª José Canet col·laborarà impartint aquests tallers, que formen part de la iniciativa posada en marxa per la Càtedra d’Innovació del campus per a traslladar aquests coneixements als centres preuniversitaris de l’entorn.

Taller de fractals: dibuixant amb matemàtiques

La professora Anna Vidal imparteix aquest taller en què els estudiants queden fascinats en dibuixar amb matemàtiques a partir de fractals. Un fractal és un objecte l’estructura del qual es repeteix a diferents escales; és a dir, si ampliem l’objecte, sempre veurem repetida la mateixa estructura. Existeixen fractals naturals, com les fulles de les falagueres, els raigs, les plomes del paó, els flocs de neu…

A més de per a realitzar dibuixos impressionants, com els que elaboraran els estudiants en el taller, les fractals s’han utilitzat en el disseny d’antenes més eficients.

Conferència de ‘Ana Delgado Portela’, laboratori amb el seu nom i inauguració de mural d’art urbà. Assistència oberta.

 Ana Delgado Portela donarà nom a les Cambres Acústiques del Campus de Gandia de la UPV, en una iniciativa que vam començar l’any passat i amb la qual pretenem posar el nom de científiques rellevants a laboratoris del Campus, per a donar visibilitat a les dones en la ciència.

El dijous 7 de novembre, a les 13.00h, Ana Delgado oferirà una xarrada al Campus de Gandia, en un acte acompanyada d’autoritats.

Ana Delgado és experta en acústica arquitectònica i mediambiental. Responsable de l’elaboració del Document Bàsic de Protecció davant del Soroll del Codi Tècnic de l’Edificació i vocal dels Grups de Treball dels Reials decrets de desenvolupament de la Llei del Soroll en el Ministeri de Medi Ambient. Representant del Ministeri d’Habitatge i de la Societat Espanyola d’Acústica en multitud de fòrums en aquest àmbit. Directora de la Revista científica d’Acústica i editora de publicacions de la Societat Espanyola d’Acústica, com la col·lecció de llibres “Temes d’Acústica”.

Al costat de les aules acústiques, inaugurarem també un mural d’Ana Delgado, realitzat per l’artista urbà Flug (Sergio Terrones), titulat a la Universitat Politècnica de València.

 

Conferència ‘L’impacte de la contaminació acústica en les nostres vides, podem atenuar-lo?’. Assistència oberta.

Ana Delgado Portela ofereix aquesta conferència, oberta al públic, a la Casa de Cultura de Gandia, el dijous 7 de novembre a les 19.30h. La presentació estarà a càrrec de Romina del Rey, professora i investigadora de la UPV.

Conferencia – Inauguració de l’Exposició ‘Un món, 7 reptes. Els Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) a l’Índia rural’, a través de la Fundació Vicente Ferrer.

El dijous 7 de novembre, a les 12.30h, a la Sala de Conferències 1, una representant de la Fundació Vicente Ferrer inaugura aquesta exposició i reflexiona sobre els seus continguts.

Exposició ‘Un món, 7 reptes. Els Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) a l’Índia rural’, a través de la Fundació Vicente Ferrer. Entrada lliure

L’exposició, situada en l’Aulari del Campus del 4 al 28 de novembre, dóna a conèixer l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, a través de l’experiència de la Fundació Vicente Ferrer durant els seus 50 anys de treball a l’Índia rural. Es pot visitar de 9.00h a 20.00h. La realització d’aquesta activitat és possible gràcies a la Comissió de Cooperació del campus.

 

Espectacle ‘Ciència o màgia’? Assistència oberta

Jaime Gómez – Hernández, mag i catedràtic de la Universitat Politècnica de València (en aqueix ordre, segons ens diu), ofereix a la Sala de Conferències 1 l’espectacle ‘Ciència o màgia?’, on comprovarem que amb matemàtiques també podem fer màgia, amb la sola ajuda d’una baralla de cartes. Serà el divendres 7 de novembre a les 11.30h.

Activitats de la Biblioteca- CRAI del Campus de Gandia

Des de la Biblioteca – CRAI han realitzat una selecció bibliogràfica sobre divulgació científica, que podrà consultar-se tot el mes de novembre en el hall de la Biblioteca del Campus de Gandia.

La Biblioteca – CRAI organitza també un curs de formació per a personal investigador del Campus sobre “Web of Science”, una de les principals plataformes de publicacions científiques. S’imparteix el dimecres 23 d’octubre de 10 a 12h.

La coordinació tècnica de la Setmana de la Ciència l’hem realitzada Pilar Sánchez, Luis Miret, Enric Marco i Sandra Barrancos. Esperem que us agrade!

 < Entrada anterior 
 Entrada següent > 
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
RSS
Flickr
SlideShare

Dones i ciència

Setmana de la Ciència

ciencialab

cienciapropera1

BANNER CIENCIA CERCANA_VLC

Diari d’un científic a Nova York

Producció científica