Un blog de Universitat Politècnica de Valéncia, Campus de Gandia.

Realitat Virtual i 3D en la clínica dental del futur

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Imaginem per un moment la clínica dental del futur, un lloc en el qual no existiren limitacions de temps ni d’espai. On fórem capaços de desenvolupar un entorn distribuït i sincronitzat de Realitat Virtual (RV). Un entorn en el qual dos o més odontòlegs, situats en punts geogràfics diferents, puguen interactuar i col·laborar sobre un escenari bucal virtual en 3D. En aquest supòsit, un dels odontòlegs podria actuar com a docent o supervisor en línia transmetent instruccions i proporcionant informació rellevant, alhora que monitoritza i controla la qualitat del servei i de l’experiència. Aquest és solament un exemple del que les tecnologies i comunicacions multimèdia emergents posen a la nostra disposició.

gafasAltres desenvolupaments de gran utilitat podrien ser els següents:

  • Aplicacions de Realitat Augmentada (RA) que faciliten els processos de formació i operació
  • Aplicacions interactives de RV basades en la sensació tàctil per a la formació, col·laboració remota i l’intercanvi d’experiències a distància.
  • Ús d’ulleres de RV per als pacients mentre estan en consulta i per a tractar certes fòbies.
  • Aplicacions de reconeixement de gestos per a preparar exercicis de millora i monitoratge de la disfunció craniomandibular.
  • Inclusió d’efectes multisensorials (per exemple aromes) i ambientals (com a efectes d’il·luminació) que generen climes de tranquil·litat i benestar als pacients, millorant la seua qualitat d’experiència en la seua visita al dentista.
  • Sistemes de captura i tractament de vídeo, així com de multiconferència, aplicable en diferents àmbits de l’odontologia (per exemple inspecció, teleformació, teleassistència…).

Aquestes i altres recerques formen part de l’ambiciós projecte d’innovació i recerca de la Càtedra IVIO-UPV, que es durà a terme entre diversos equips de recerca del Campus de Gandia de la UPV i de l’IVIO. També està prevista la participació d’estudiants d’ambdues entitats, la qual cosa permetrà conjuminar esforços i compartir coneixements.

TECNOLOGIES MULTIMÈDIA AVANÇADES PER A MILLORAR L’EXPERIÈNCIA DELS PACIENTS

20161129_105454

En el marc d’aquestes recerques Fernando Boronat, professor titular del Departament de Comunicacions i responsable del grup Immersive Interactive Mitja R&D, del Campus de Gandia de la UPV, ha anunciat la creació d’una nova línia que suposarà “la introducció al més alt nivell de tecnologies multimèdia avançades emergents per a la millora dels procediments relacionats amb el camp de l’odontologia, tant en la pràctica professional com en la formació i en la millora de l’experiència dels pacients”. Segons Boronat, conceptes com la realitat virtual, realitat augmentada, interactivitat, immersivitat o multisensorialitat encara “semblen alienes a l’odontologia”, però conclou el professor “el nostre objectiu és desenvolupar serveis, aplicacions i dispositius innovadors que permeten aplicar-los a la pràctica clínica diària”.

INICI DE PROJECTES A PARTIR DE 2017

En els últims anys, l’odontologia ha experimentat canvis radicals en la forma de tractar les patologies orals. Segons Joan Faus, doctor i director d’IVIO, “el futur de l’odontologia passa per la constant aplicació de les noves tecnologies per a millorar la gestió en l’assistència dels pacients. Així, els avanços que la Càtedra implementarà en el Campus de Gandia permetran “realitzar millors diagnòstics i tractaments, millorar la qualitat de vida de molts col·lectius de pacients, ajudar a la detecció primerenca i a la prevenció de malalties, així com promoure la implantació de processos més eficients” conclou Faus.

Actualment, aquests projectes es troben en fase de redacció i s’engegaran a partir de gener de 2017, quan s’iniciaran les recerques teòriques i pràctiques. Una vegada concloses les fases d’estudi teòric, desenvolupament i anàlisi experimental, que es realitzaran en el Campus de Gandia de la UPV, es posaran en pràctica els coneixements adquirits i els desenvolupaments obtinguts en les instal·lacions clíniques d’IVIO a Gandia.


Més informació i consulta sobre els projectes de recerca de la Càtedra IVIO-UPV escrivint a Francisco Camarena, professor i investigador en el Campus de Gandia UPV: fracafe@fis.upv.es.

Pots seguir l’activitat de la Càtedra IVIO-UPV en el seu: blog / Twitter / Facebook

 

 < Entrada anterior 
 Entrada següent > 
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
RSS
Flickr
SlideShare
Dones i ciència Setmana de la Ciència banner-catedra-ivio-upv_-vlc cienciapropera1 BANNER CIENCIA CERCANA_VLC Diari d’un científic a Nova York Producció científica i+d+i_vlc