Un blog de Universitat Politècnica de Valéncia, Campus de Gandia.

Medicina, tecnologia, química i sèries en Ciència Propera

En la huitena edició de Ciència Propera ens ocupem de la revolució silenciosa: els ultrasons s’emeten a unes freqüències que l’oïda humana no pot escoltar però que permeten a la ciència donar-los diverses usos en medicina. Per exemple, en el tractament de certs tumors. Paco Camarena, professor del Campus de Gandia ens parlarà sobre les seues aplicacions. En el reportatge, Jaime Lloret ens introdueix en el món de la intel·ligència artificial. És una de les línies de treball que el seu equip desenvolupa en relació a les comunicacions entre dispositius.

En l’episodi nové, amb el director de la Càtedra d’innovació del Campus de Gandia, Pepe Marín, parlarem del nostre entorn i les possibilitats que ofereix per a crear un ecosistema d’innovació. Coneixerem també algunes iniciatives pioneres com la implementació d’una assignatura de creació d’empreses que reuneix a gent de diferents graus. Fonamental per a desenvolupar un habitat d’aquestes característiques són els joves. Parlem amb dos d’ells que han estat becats. Un per a fer un doctorat i l’altre que ha viatjat a la ciutat de Shenzhen a Xina on està l’anomenat Silicon Valley del hardware i la seu central de l’empresa Huawei.

El capítol desé ens planteja qüestions que semblen futuristes però que no ho són tant. Podem sentir la sensació d’un bes a través del mòbil? És això possible? Ens acostem a una realitat virtual cada vegada més real. Al campus de Gandia l’equip de Fernando Boronat, està treballant en diverses línies d’investigació relacionades amb aquesta àrea que van des de la mateixa realitat virtual, a la realitat augmentada o la captura de moviments i la sincronització de continguts multimèdia. En el reportatge Carmen Gómez, química analítica, ens parla d’un nou sistema per a analitzar mostres que estan desenvolupant des del Campus de Gandia en col·laboració amb la Universitat de València. Aquest mètode és més econòmic i permet obtindre resultats molt més acurats.

En la penúltima edició de Ciència Propera ens ocupem de com afecta el canvi climàtic al nostre entorn. Tenim espècies endèmiques en perill d’extinció, com el Samaruc. Algunes aus han deixat de migrar perquè ja no ho necessiten. Les espècies invasores tant en plantes com animals mengen terreny a les d’ací en moltes ocasions. Amb el professor del Campus de Gandia, Jesús Villaplana capturem la fotografia sonora sobre quina és la situació. Per a fer-ho, estarem acompanyats dels alumnes de las Escolàpies de segon de batxillerat que participen a l’entrevista. Al reportatge ens fem ressò de la jornada anomenada de la Safor al món, que vol convidar a la reflexió sobre com convertir els nostres recursos en productes globals.

La darrera edició de Ciència Propera s’endinsa en el món de les sèries de ficció. Los Soprano, The Wire o Breaking Band, que han revolucionat el món de la creació audiovisual als últims anys, apareixen en la conversa que hem tingut amb Héctor Pérez, el director del projecte d’investigació que està desenvolupant-se des del Campus de Gandia en col·laboració amb especialistes d’Espanya i d’Europa sobre la narrativa serial. Parlem del nou llenguatge que ha nascut amb aquestes històries i de com les consumim. I avancem que a l’any que ve, per als aficionats a aquest gènere que en són molts, el Campus de Gandia serà la seu d’un congrés mundial.

En la segona part del programa conversem amb Víctor Espinosa, director de la Unitat Mixta d’Investigació – UTEM. Ens acostem a aquesta estructura, la més gran del Campus, que compta amb prop de 70 investigadors. Alguns del seus treballs són el desenvolupament de ferramentes tecnològiques per a estudiar la reproducció de la tonyina roja en captivitat o la creació d’un mapa soroll dels fons marí a Espanya.

Ciència Propera és un programa finançat per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministerio de Economía y Competitividad i patrocinat per la Càtedra d’Innovació del Campus de Gandia UPV.

Ciència Propera en Ivoox.

 < Entrada anterior 
 Entrada següent > 
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
RSS
Flickr
SlideShare

Dones i ciència

Setmana de la Ciència

ciencialab

cienciapropera1

BANNER CIENCIA CERCANA_VLC

Diari d’un científic a Nova York

Producció científica