Un blog de Universitat Politècnica de Valéncia, Campus de Gandia.
eduardo belda marcado tortuga boba campus de gandia UPV

Nou projecte per a protegir a la tortuga babau, en perill d’extinció

Diverses institucions, entre les quals està el Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, col·laboren en un projecte per al seguiment via satèl·lit d’exemplars joves de tortugues babau (Caretta caretta) procedents de programes de cria de postes trobades al Mediterrani espanyol; l’objectiu final és comprendre el comportament d’aquesta espècie per a establir estratègies de planificació marina per a la seua protecció, ja que les tortugues babaus es troben amenaçades. Segons l’equip científic, els principals riscos als quals s’enfronten les tortugues en el Mediterrani són problemes d’origen antròpic, com la pesca accidental o la ingestió de plàstics, així com els efectes del canvi climàtic.

eduardo belda tortuga boba campus de gandia UPV

Foto: CSIC Comunicación

El projecte es va iniciar en 2015, amb el marcat de 8 exemplars procedents d’una posada de tortuga babau en Sant Joan (Alacant). L’any 2016, el 16 de juny, Dia Mundial de les Tortugues Marines, es van soltar al mar 12 tortugues en la Platja de les Palmeres, a Almeria, on havien nascut deu mesos abans. Quatre dels exemplars, que mesuren entre 15 i 20 centímetres de longitud i pesen entre 700 i mil grams, portaven localitzadors que permetran realitzar un seguiment dels seus moviments i els seus hàbits. La seua situació podrà seguir-se des d’aquest mateix blog  així com en www.seaturtle.org.

L’equip és pioner en el seguiment via satèl·lit de tortuga babau menors d’un any en el Mediterrani i són molt escassos els estudis d’aquest tipus en el món; d’aquesta forma es pot conèixer el comportament de les tortugues durant la major part de la seua vida i no solament quan són adultes.

COL·LABORACIÓ ENTRE INSTITUCIONS

El projecte explica en el seu equip amb la participació de la Universitat de València, a través dels doctors Ohiana Revuelta i Jesús Tomás, especialistes en tortugues marines i amb experiència prèvia en marcat i seguiment per telemetria per satèl·lit d’aquestes espècies en el Mediterrani occidental i en el Carib.

tortuga boba campus de gandia UPV

Foto: CSIC Comunicación

Cap doncs destacar que l’equip de la UPV i la UV col·laboren des de fa anys en el marcatge de les tortugues, tant en aspectes tècnics com en el finançament de transmissors.

Participen també en aquest projecte un equip científic del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) liderat per Adolfo Marco, la Conselleria de Medi ambient de la Junta d’Andalusia; el CEGMA d’Algesires i l’Aquari de Sevilla, així com, a la Comunitat Valenciana, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana i l’ONG valenciana Xaloc, col·laboradors permanents durant tot el procés de marcat des de fa uns anys.

ESTUDIANTS DE MÀSTER DE LA UPV COL·LABOREN EN L’ESTUDI

Les dades arreplegades en aquesta solta de tortugues seran analitzats en la tesi doctoral de la investigadora Sara Abalo, titulada en el Màster en Avaluació i Seguiment Ambiental d’Ecosistemes Marins i Costaners que imparteix la UPV a Gandia i que col·labora amb l’equip d’Eduardo Belda. En la seua tesi, titulada ‘Distribució i ús de l’hàbitat de la tortuga babau en el Mediterrani: implicacions per a l’estratègia de planificació marina’, estudiarà el comportament de les tortugues joves en el Mediterrani, avaluant paràmetres com la dispersió, ús d’hàbitat, estacionalitat en les nostres costes i rutes migratòries cap als llocs de reproducció, amb l’objectiu de contribuir a la planificació de la gestió marina.

També col·labora en el projecte Antonio Febrer, que està analitzant dades per al seu Treball Final del mateix Màster d’Ecosistemes Marins i Costaners.


Més notícies relacionades amb aquest projecte:

Tortuga Lola

 

 

 


 

 < Entrada anterior 
 Entrada següent > 
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
RSS
Flickr
SlideShare

Dones i ciència

Setmana de la Ciència

ciencialab

cienciapropera1

BANNER CIENCIA CERCANA_VLC

Diari d’un científic a Nova York

Producció científica