Un blog de Universitat Politècnica de Valéncia, Campus de Gandia.
PORTADA BLOG CAMPUS

Tercera edició del Campus Salud Gandia

Amb la finalitat d’atraure talent multidisciplinari en l’àmbit de la salut, la Universitat Politècnica de València (UPV), en col·laboració amb Safor Salut, l’Ajuntament de Gandia i l’Hospital Universitari Francesc de Borja de Gandia, entre altres, han organitzat la tercera edició del Campus Salud Gandia.

Es tracta d’un hackató universitari amb l’objectiu de motivar i inspirar estudiants de qualsevol titulació i universitat, així com a totes aquelles persones interessades en el camp de la innovació en salut, benestar i emprenedoria”, José Millet, professor de la UPV i responsable de l’esdeveniment.

30 hores ininterrompudes

Durant l’esdeveniment, que es va desenvolupar els dies 2 i 3 de maig al Campus de Gandia (UPV), joves universitaris procedents de diferents universitats espanyoles, imaginaren ciutats més saludables sota el lema de Salut Urbana, combinant aprenentatge i resolució de reptes relacionats amb la salut i el benestar a les ciutats. Van comptar amb mentors experts en salut pública, especialistes en tecnologies de salut i benestar, creativitat, innovació i models de negoci.

Durant dues intenses jornades, el hackató va combinar píndoles formatives dinàmiques amb la resolució de desafiaments. I tot això sense oblidar el benestar integral dels participants: l’esdeveniment va incloure activitats com sessions de ioga i ball sota el lema clàssic ‘mens sana in corpore sa’.

Es van inscriure 150 estudiants de grau i doble grau, màster i doctorat, de diferents universitats, i finalment van participar 80 estudiants repartits en 19 equips.

FOTOS ESTUDIANTES

Aquesta edició ha reunit perfils diversos, amb una forta presència d’estudiants de l’àmbit de la salut i la tecnologia, procedents de 7 universitats. La titulació més representada va ser, un any més, Enginyeria Biomèdica, seguida de prop per Tecnologies Interactives, que ha irromput amb força en aquesta edició. També van participar estudiants d’Enginyeria Industrial, Informàtica, Psicologia i altres titulacions de l’àmbit social. Una edició que reforça l’aposta pel talent jove, la multidisciplinarietat i la innovació aplicada a la salut.

Informe de participación

Tres reptes, una missió: millorar la salut urbana

El hackató es va estructurar en tres grans reptes:

  • El repte creatiu consistia a seleccionar una malaltia i identificar quins factors urbans influeixen en la seua aparició o evolució, identificant si són factors mesurables i quins estan sent monitorats o són susceptibles de fer-ho.

  • Per al repte analític, van poder accedir al repositori de l’Observatori de Salut Urbana de València, on es disposa de 40 indicadors de salut. Cada equip va elegir un repte, basat en un indicador, i el va analitzar.

  • El tercer repte consistia a dimensionar allò estudiat per a la ciutat de València adaptat al context de Gandia, per a imaginar una ciutat més saludable i equitativa.

Com a novetat enguany, la Biblioteca del Campus de Gandia ha col·laborat oferint a les persones participants, durant l’esdeveniment, una selecció de recursos d’informació en format dossier per a ajudar-los a documentar les respostes als reptes de Salut Urbana. Tots els recursos estaran també disponibles en el blog bibcraigandia ( https://bibcraigandia.blogs.upv.es/campus-salud-gandia-2025/).

NATALIA/MATERIALES

El hackató va concloure amb la presentació dels treballs davant un jurat multidisciplinari. Les propostes van destacar per la seua creativitat, rigor analític i enfocament innovador cap als reptes de la salut urbana.

L’equip anomenat URBAN VIU va ser el guanyador del primer premi amb un projecte urbà que proposa el desenvolupament i instal·lació de llambordes, amb una microbiota beneficiosa, capaces d’alliberar compostos naturals en caminar sobre elles. Aquestes substàncies entren en contacte amb el cos per via cutània o respiratòria i tenen efectes positius demostrats: reforcen el sistema immunològic, redueixen l’estrès i l’ansietat, i ajuden a prevenir problemes respiratoris i refredats. Aquesta idea guanyadora la van presentar estudiants de Grau de Tecnologies Interactives del Campus de Gandia (UPV), Grau d’Enginyeria Biomèdica (UPV) i un investigador de l’IBMCP de la UPV.

Foto Urban Vive

El segon premi va ser per a l’equip anomenat RHINOX, que van presentar un projecte l’objectiu del qual és desenvolupar un dispositiu nasal i una aplicació mòbil que permetrà millorar la qualitat de vida de les persones mitjançant un entrenament de respiració guiada. El dispositiu inclou també un filtre de contaminants. L’equip està compost per estudiants del Grau d’Enginyeria Biomèdica i el Grau d’Enginyeria en Telecomunicacions de la UPV.

Foto RHINOx

El tercer premi va ser per a l’equip NOKIA i els dos accèssits van ser per a MIAU i URBAN HEALTHY KIDS. Miau està compost per un grup multidisciplinari, enginyers de telecomunicacions, d’informàtica, de disseny industrial i de ciència de dades, que van focalitzar el seu projecte en una IA en forma de xat amb la missió de combatre la soledat, amb la recollida de dades de les persones usuàries com els nivells de llum, els moviments, o el temps d’ús d’aplicacions.

Des del Campus de Gandia (UPV) hem participat activament en l’organització i mentoria gràcies a la implicació de Pilar Sánchez, Isabel Fambuena, Natalia Sastre, Gregorio Bravo, Carles Madramany, Pepe Marín-Roig, Paco Castells, Maite Sebastiá, Sandra Sendra, Juan Miguel Alberola i Vicenç Almenar.

Foto mentores

El programa Safor Salut, col·laborador d’aquest esdeveniment, està finançat per IVACE+i Innovació i per la Unió Europea a través del FEDER.

Foto Equipo Safor Salut

ORGANIZADORES CAMPUS SALUD GANDIA

 < Entrada anterior 
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
RSS
Flickr
SlideShare

Dones i ciència

Setmana de la Ciència

ciencialab

cienciapropera1

BANNER CIENCIA CERCANA_VLC

Diari d’un científic a Nova York

Producció científica