Un blog de Universitat Politècnica de Valéncia, Campus de Gandia.

Rècord de nius de tortugues marines

En l’última dècada, les platges del Mediterrani occidental experimenten un increment en la freqüència de nius de tortuga careta o tortuga babaua (Caretta caretta). Aquest increment pot correspondre amb un procés de colonització de l’espècie a conseqüència del canvi climàtic, alguna cosa que es considera de gran importància per a la seua supervivència a causa de les evidències i prediccions de feminització i reducció de la viabilitat de les cries a les platges de posta de les seues àrees de nidificació originals.

No obstant això, aquesta colonització emergent s’estaria produint en espais amb una elevada ocupació humana, com succeeix en el litoral espanyol, per la qual cosa és necessària una gestió adequada per a afavorir l’èxit d’aquestes postes en convivència amb la presència humana.

La recent aparició d’aquest procés de colonització implica que, al llarg dels últims anys, haja sigut necessari desenvolupar noves capacitats per part de tots els agents implicats, tant en l’àmbit científic com de les administracions públiques. Els principals factors que poden afectar negativament aquesta creixent població són el desconeixement ciutadà, l’escassetat d’informació científica, l’alteració de les platges de posta per a la incubació reeixida dels ous i l’efectivitat de les mesures de gestió que s’estan implementant.

En les últimes setmanes almenys uns quinze nius de tortuga s’han detectat en les costes espanyoles, que se sumen al centenar d’esdeveniments detectats a Itàlia. Aquestes xifres suposen ja el rècord de nidificacions detectades en una sola temporada.

InGeNi-Caretta, un nou projecte finançat per Fundació Biodiversitat contribuirà a generar els coneixements científics necessaris per a saber per què està succeint aquesta colonització, per a facilitar la presa de decisions en la planificació i gestió d’aquesta espècie amenaçada.

Es tracta d’un fenomen recent molt possiblement causat per l’augment de temperatura de la Mar Mediterrània i de l’arena de les seues platges, a causa del canvi climàtic, una hipòtesi a la qual InGeNi-Caretta contribuirà a respondre. Aquest augment està modificant l’àrea de nidificació de la tortuga careta, portant-la a nidificar en regions on aparentment no ho havia fet abans, la qual cosa suposa nous reptes de gestió de la biodiversitat en aquests territoris.

Inici molt actiu de la temporada 2023

El primer niu de tortuga marina detectat aquesta temporada en una platja espanyola va aparèixer a principis de juny a la platja de Ca Pere Toni de Palma, a les Illes Balears. En poques setmanes va ser ràpidament seguit per més nius detectats en platges de Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia. També s’han detectat alguns intents de nidificació.

A Catalunya, tres dels nius s’han localitzat en el Delta de l’Ebre, la qual cosa pot estar indicant la importància creixent d’aquest espai natural com a nou punt de nidificació.

Tota aquesta activitat està suposant un repte molt gran per a les xarxes de seguiment, governs locals i regionals i institucions acadèmiques implicades, que activen en cada cas els protocols de recent elaboració en les comunitats costaneres espanyoles per a la seua conservació i per a la presa de dades científiques.

Aquest increment d’activitat de nidificació a les platges espanyoles s’alinea amb el que està succeint també en altres zones del Mediterrani Occidental, sent Itàlia el cas paradigmàtic: en les primeres setmanes de temporada s’ha detectat prop de 100 nius. Regions com la de Campània han detectat increments de més del 50% respecte a anys anteriors.

Inici del projecte InGeNi-Caretta

Gràcies al finançament de la Fundació Biodiversitat, un consorci format pel Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, la Universitat de Barcelona i l’Institut d’Investigació de la Biodiversitat (IRBio) de la UB, la Universitat Politècnica de València (equip liderat al Campus de Gandia per Eduardo Belda, expert en seguiment satel·litari d’espècies marines), amb la col·laboració de la Universitat de València, i l’Estació Biològica de Doñana ha començat a treballar en InGeNi-Caretta.

El projecte abasta diverses accions. Permetrà realitzar un estudi detallat sobre la idoneïtat potencial de les platges del litoral espanyol per a la nidificació de tortugues marines, considerant-ne les característiques fisicoquímiques i definint millor els paràmetres ambientals a les platges de nidificació. D’altra banda, permetrà analitzar el nombre, origen i comportament dels individus reproductors mitjançant estudis genòmics dels nius, així com la seua eficàcia biològica, el nombre d’ous, la taxa de desenvolupament embrionari i la viabilitat de les cries. Finalment, combinant totes les dades obtingudes, també es podrà avaluar l’impacte del genotip de les cries en la seua dispersió, viabilitat i creixement.

El consorci també espera examinar el comportament de les femelles i les cries mitjançant l’ús de telemetria satel·litària i l’estudi d’isòtops estables. Això permetrà inferir, a partir dels seus moviments, les àrees d’alimentació i ús de l’hàbitat de les femelles abans de la posta i la seua dispersió posterior, per a determinar les àrees importants per a la seua nidificació. Finalment, s’estudiarà l’èxit de la conservació ex situ, per a avaluar el percentatge d’eclosió i els paràmetres de creixement i viabilitat de les cries en captivitat per a facilitar pràctiques de head-starting.

InGeNi-Caretta compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

 

Institucions participants:

 < Entrada anterior 
 Entrada següent > 
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
RSS
Flickr
SlideShare

Dones i ciència

Setmana de la Ciència

ciencialab

cienciapropera1

BANNER CIENCIA CERCANA_VLC

Diari d’un científic a Nova York

Producció científica