Abans de decidir fer públics i visibles els resultats d’una investigació, cal revisar diversos ítems relacionats amb l’accés obert de les publicacions:
- Tenir en compte que segons el programa Horizonte 2020, els investigadors que reben ajudes públiques (com el Pla Estatal de Recerca Científica i Tècnica i d’Innovació 2013-2016) per al finançament de les seues recerques, hauran d’assegurar l’accés obert a totes les comunicacions científiques peer-reviewed resultants.
- Comprovar sempre prèviament la política editorial de la revista respecte a la publicació en obert. Es recomanen els següents recursos:
- Directorio Dulcinea: per a revistes espanyoles
- Directorio Sherpa/Romeo: per a revistes internacionals
- Si la revista no permet autoarxivar alguna de les versions de l’article (versió autor i versió editorial) o es tenen dubtes sobre els drets d’autor, es poden revisar els acords amb l’editorial, afegint fins i tot addendes al contractes. Des de PoliScience s’han elaborat unes recomanacions que inclouen exemples de models de contractes o d’addendes.
- Mai publicar en les anomenades editorials depredadores, editorials que basen el seu model de negoci en la publicació d’articles però sense oferir garanties mínimes. Es pot consultar llistat actualitzat.
- L’Horitzó 2020 té un programa pilot que cal tenir en compte sobre el depòsit de les dades d’investigació en accés obert, Open Research Data Pilot
Qualsevol dubte sobre aquests temes, no dubteu a consultar amb la Biblioteca.
Més informació:
- Horitzó 2020: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/
- Convocatòries públiques d’investigació http://poliscience.blogs.upv.es/open-access/convocatorias-publicas-de-investigacion/