Els bribris són una de les comunitats indígenes més desfavorides de Costa Rica. Es troben en el cantó de Talamanca, un dels territoris amb menor índex de desenvolupament humà del país, segons l’informe d’Índex de Desenvolupament Humà cantonal 2023 (Universitat de Costa Rica i el Centre d’investigació i Observació al desenvolupament). El turisme es configura com una oportunitat excepcional per a poder reduir la pobresa, perquè permet el creixement econòmic de la comunitat.
El projecte d’investigació “Millora del producte turístic de la comunitat indígena bribri (Talamanca, Costa Rica) mitjançant la posada en valor del seu Patrimoni Cultural Immaterial” està articulat mitjançant processos participatius enfocats a l’apoderament de la població local. Com a resultat d’aquest projecte, s’ha publicat el documental El viatge de Tsirú, en el qual responsables de les emprenedories turístiques expliquen la seua cosmovisió i la rellevància del cacau (‘tsirú’ en llengua bribri) en la seua cultura.
En el projecte ha participat personal investigador del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) -les professores Nadia Alonso, Eva Mestre, Maryland Morant (investigadora principal), Cristina Navarro i la titulada del campus Ana Gausach- i de l’Institut Tecnològic de Costa Rica (ITCR), en col·laboració amb la comunitat indígena bribri, l’Associación de Guias Turísticos Indígenas Bribris de Talamanca (AGITUBRIT) i la Federación Mujeres Bribris Defendiendo.
El treball se centra en el poble indígena bribri de Talamanca, l’estructura social del qual es caracteritza per ser matrilineal i explora els simbolismes del cacau, la seua importància en la producció agrícola i el seu potencial des del punt de vista del turisme indígena.
El projecte ha estat finançat pel programa ADSIDEO del Centre de Cooperació al Desenvolupament de la UPV, dirigida a Personal Docent i Investigador.
Presentació del documental “El viatge de Tsirú” en el Campus de Gandia
El documental “El viatge de Tsirú” es va presentar en el Campus de Gandia per la investigadora principal del projecte “Millora del producte turístic de la comunitat indígena bribri (Talamanca, Costa Rica) mitjançant la posada en valor del seu Patrimoni Cultural Immaterial”, la professora Maryland Morant, i la directora del Centre de Cooperació al Desenvolupament de la UPV, Llanos Gómez.
Un vídeo que mostra, i que al seu torn reivindica, que altres maneres de viure i conviure amb el nostre entorn són possibles, però que estan amenaçades i han de preservar-se amb la màxima prioritat. Donant veu i evitant interpretacions externes.
El documental obri les portes de la comunitat bribri a Talamanca, Carib Sud de Costa Rica. Un exemple de patrimoni cultural immaterial que ens parla no sols d’una cosmovisió indígena de la terra, sinó que ens interpel·la per a mirar-nos sobre les nostres maneres de vida, en què estan basades; quins impactes tenen, com ens relacionem amb el que ens envolta. La comunitat bribri està desenvolupant de manera incipient un turisme responsable amb base indígena, per això el vídeo s’ha realitzat des de l’emprenedoria turística local, que estan posant en marxa, i que dona suport a aquest equip d’investigació.
Després de la projecció del documental va tenir lloc una taula redona en la qual van intervenir la resta de les investigadores que han participat en el projecte. La sessió va concloure amb la visita a la mostra fotogràfica en el hall d’exposicions del campus universitari.
Més informació:
Arias-Hidalgo, D.; Morant González, M. (2020). Patrimoni cultural immaterial indígena: anàlisi de les potencialitats turístiques dels simbolismes del cacau del poble bribri (Talamanca, Costa Rica). Quaderns de Turisme, núm. 46, (2020); pàg. 505-530. eISSN: 1989-4635. DOI: https://doi.org/10.6018/turismo.451941
Alonso-López, N.; Morant González, M.; Navarro Laboulais, C. (2021). Design of a tourist communication pla that xous the matrilineal cultural heritage of the Bribri people (Talamanca, Costa Rica). Trama: Revista de Ciències Socials i Humanitats. 10(2):43-66. http://hdl.handle.net/10251/201652
Font: Laida Frasquet, periodista de l’Àrea de Comunicació del Campus de Gandia. Universitat Politècnica de València.