Campus de Gandia Ciencia

Sensors per a mesurar l’efecte del canvi climàtic en la costa valenciana

Gràcies a la beca de formació atorgada per la Càtedra de Canvi Climàtic de la Universitat Politècnica de València (UPV), Miguel Zaragoza ha desenvolupat la investigació titulada: “Posada a punt d’un Sistema de Sensors per al Mesurament de l’Efecte del Canvi Climàtic en l’Aigua de la Costa Valenciana”. Aquest projecte ha sigut dirigit per Jaime Lloret, professor i investigador del Campus de Gandia (UPV).

Quins han sigut els objectius principals de la investigació desenvolupada?

Els objectius principals han sigut el desenvolupament i posada en marxa d’un node multiparamètric que puga dur a terme el monitoratge mediambiental en zones costaneres.

Quin treball has realitzat?

El desenvolupament d’aquest node, així com la investigació de les tecnologies més adequades per a implementar-lo, abasten àrees com la programació, les xarxes de telecomunicacions, l’electrònica i els sensors. És possible desplegar dispositius d’aquest tipus al llarg de tot el litoral, cercant reduir al màxim els costos per a aconseguir un monitoratge més ampli i eficient de les zones costaneres.

Quins han sigut els principals resultats i les conclusions aconseguides?

És possible desplegar dispositius d’aquest tipus al llarg de tot el litoral, cercant reduir al màxim els costos per a aconseguir un monitoratge més ampli i eficient de les zones costaneres. Això resulta especialment important en àrees amb recursos limitats, on és essencial garantir la seua sostenibilitat.

Personalment, què has après amb la realització de la beca?

La realització d’aquesta beca m’ha permès dur a terme investigacions, publicar articles científics i comprendre millor el funcionament del treball en equips d’investigació. Un monitoratge ambiental més complet pot generar alertes primerenques sobre possibles canvis en els ecosistemes marins.

Com contribueix el teu treball a millorar la nostra adaptació al canvi climàtic?

Un monitoratge ambiental més complet pot generar alertes primerenques sobre possibles canvis en els ecosistemes marins, la qual cosa facilita una intervenció més ràpida per part de les autoritats competents.

Finalment, quines mesures s’haurien d’articular per a ajudar a mitigar el canvi climàtic en el teu àmbit d’estudi?

La implementació de nodes a gran escala al llarg del litoral podria ajudar a identificar riscos crítics en els ecosistemes marins, com a abocaments, alteracions en la qualitat de l’aigua o augments en la temperatura de l’oceà. Aquestes mesures permetrien actuar de manera més efectiva enfront dels impactes del canvi climàtic en els ambients costaners.


Més informació:
Creació d’un Observatori Marí Basat en una Xarxa de Sensors per al Monitoratge de les Variables de Zones Marítim-Costaneres. Zaragoza Esquerdo, M. (2024).
M. Zaragoza-Esquerdo, A. Ivars-Palomares, L. Parra, S. Sendra, J. Lloret and M. Pulido-Velazquez, “Underwater IoT System for Water Quality Monitoring at the Marine Outfall,” 2024 11th International Conference on Internet of Things: Systems, Management and Security (IOTSMS), Malmö, Sweden, 2024, pp. 248-253, doi: 10.1109/IOTSMS62296.2024.10710263.

Miguel Zaragoza-Esquerdo, Vinie Lee Silva-Alvarado, Lorena Parra, Sandra Sendra, Jaime Lloret and Manuel Pulido-Velázquez. Performance of ML-based Classification Models as Edge Computing in IoT Nodes for a Marine Observatory. 3rd Eurasian Conference on Frontiers of Computer Science and Information Technology (FCSIT), Barcelona, Spain, September 20-22, 2024.


Font: Càtedra Canvi Climàtic UPV

Exit mobile version