Campus de Gandia Ciencia

Digitalització de l’agricultura per a millorar els cultius

Jaime Lloret i Sandra Sendra, del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV), són els màxims responsables de “Smart edge cOmputing in Heterogeneous wireLess sensor networks for precision agricUlture and Digital FarmIng DisseminatiON (SOLUTION)”. Es tracta d’un subprojecte inclòs en un ambiciós projecte coordinat, “Woody Crop Observatory: Smart, sustainable, and competitive digital farming for farmers, researchers, consumers, and educational community (AGRICULTURE 6.0)”, que té com a finalitat desenvolupar una plataforma de seguiment i digitalització de l’agricultura com a observatori de cultius llenyosos, per a aconseguir la sostenibilitat i competitivitat del sector i acostar el procés de producció primària a la societat digital.

Per a aconseguir aquest objecte s’han reunit altres dues entitats -la Universitat de València (UV) i l’Instituto Madrileño de Investigación y Desarrollo Rural, Agrario y Alimentario (IMIDRA)- que com la UPV destaquen per la seua experiència en projectes similars i en el coneixement del sector.

El projecte està finançat per Pla Estatal d’Investigació Científica, Tècnica i d’Innovació per al període 2021-2023, AGRICULTURE 6.0 compta amb un pressupost de 654 235 euros (d’aquesta quantitat, 267 950 euros es destinaran al subprojecte SOLUTION).

AGRICULTURE 6.0

El projecte AGRICULTURE 6.0 uneix tres subprojectes i agrupa el conjunt d’activitats multidisciplinàries que fa essencial la unió d’experts de diferents camps (ciències ambientals, educació, sensors, intel·ligència artificial…) per a treballar de manera coordinada. Per això, el punt de partida d’aquest programa ha sigut el coneixement i les experiències de les tres institucions participants. A més, s’hi dona continuïtat a col·laboracions anteriors i actuals establides entre la UPV-IMIDRA i la UPV-UV.

Xarxes de sensors sense fils per al monitoratge agrícola

En aquest projecte, l’equip de la UPV s’encarregarà de dissenyar i desenvolupar una xarxa heterogènia de sensors sense fils per a monitorar de manera eficient el cultiu de la vinya, l’olivera i pistatxo. Aquests tres cultius llenyosos diferents han despertat un gran interès a causa del seu valor gastronòmic, tant en el mercat nacional com internacional.

Especialistes en tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC), el personal investigador del Campus de Gandia de la UPV ha desenvolupat sistemes per al monitoratge ambiental i per a l’agricultura de precisió. Els seus avanços també s’han aplicat a altres escenaris: zones forestals, escenaris marins i costaners o aplicacions de llars intel·ligents.

L’equip del Campus de Gandia és expert a dissenyar i implementar protocols de comunicació eficients per a interconnectar els diferents dispositius presents en una xarxa heterogènia. Actualment, el seu treball se centra en el monitoratge agrícola i el desenvolupament de protocols, arquitectures de comunicació i sistemes d’eficiència energètica.

“Aquest projecte és un avanç tecnològic important per al sector primari, perquè la idea de desenvolupar i desplegar tecnologia barata, acostar-la a l’agricultura i fer a les persones que hi treballen partícips en tot el procés evolutiu, millorarà la conscienciació global sobre com les TIC poden millorar els rendiments i la sostenibilitat del camp”, ha explicat el professor Lloret.

Per part seua, la professora Sandra Sendra ha indicat que “la digitalització del sector primari, la millora de la sostenibilitat del sector i l’ús més eficient dels recursos naturals disponibles s’alinea amb diversos dels objectius de desenvolupament sostenible inclosos en l’Agenda 2030. Això ha sigut un de motius de sol·licitar aquest projecte, al temps de donar continuïtat als projectes en els quals, actualment, estem treballant”.

L’agricultura digital, noves eines per a una òptima gestió del procés agrícola

L’agricultura digital s’està implementant a tot el món, maximitzant la productivitat i competitivitat i minimitzant els impactes del sector primari. Un estudi recent estima que només el 25% dels agricultors a Europa té algun element d’agricultura de precisió, en comparació amb el 66% als Estats Units o el 84% al Canadà.

Pel que respecta a Espanya, aquest és un dels països europeus amb parcel·les més xicotetes. Motiu que pot estar frenant l’adopció de l’agricultura digital. Però si es vol un sector agrícola fort, sostenible i competitiu, només la transició digital entesa com el monitoratge dels cultius i la inclusió d’intel·ligència

 


Font: Laida Frasquet Pascual, periodista de l’Àrea de Comunicació de la UPV

Exit mobile version