Campus de Gandia Ciencia

Reciclatge de matalassos per a una construcció sostenible

Personal investigador del Campus de Gandia i del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV) col·laboren en el projecte ORACLE: “Desenvolupament de nuclis de poliuretà reciclat a partir de matalassos fora d’ús per a una construcció sostenible d’alt valor afegit”. Aquest treball, que ha obtingut el finançament de l’Agència  Valenciana de la Innovació amb un import de 661.531,90 euros, té per objecte “solucionar un problema mediambiental real i preocupant”, ha indicat Romina del Rei, experta en acústica i investigadora principal del projecte.

RECICLATGE D’ESPUMA DE POLIURETÀ

L’espuma de poliuretà és un dels residus plàstics més difícils de tractar en finalitzar la seua vida útil. En la Comunitat Valenciana, per exemple, es generen prop de 300.000 matalassos en desús cada any. La majoria acaba en abocadors, atès que a penes existeixen processos de reciclatge per a aquests objectes en desús.

Com ha assenyalat Romina del Rei, “es tracta d’un problema mediambiental que impedirà complir amb els Objectius de Desenvolupaments Sostenible marcats en l’Agenda 2030 de la Comissió Europea”. Per aquesta raó, tots els socis implicats en el projecte – el Grup Delax, Gestió Integral de Residus Sòlids (GIRSA) i l’Institut Tecnològic del Plàstic (AIMPLAS) i la UPV – “tenim el mateix objectiu, transformar aquests matalassos elaborats amb espuma de poliuretà i utilitzar-los per a fer una construcció sostenible”.

 

D’esquerra a dreta: Romina del Rei, professora del Campus d’Alcoi i del Campus de Gandia de la UPV i investigadora principal del projecte, Jesús Alba, professor, investigador i director del Campus de Gandia, Carmen Esther Lafuente, responsable del Grup Delax, Tomas Zamora, responsable del Grup Delax, Arsenio Navarro, responsable i investigador del grup de construcció i energies renovables d’AIMPLAS, Marta Pérez, investigadora del grup de construcció i energies renovables d’AIMPLAS
David Cebolla, responsable d’estratègia i operacions GIRSA

SOLUCIONES ACÚSTICAS SOSTENIBLES

SOLUCIONS ACÚSTIQUES SOSTENIBLES

Dins dels paràmetres de la construcció, “a Espanya comptem amb el Codi Tècnic de l’Edificació, el document bàsic DB-HR de Protecció davant del soroll, que estableix les regles i els procediments que permeten complir les exigències bàsiques de protecció davant del soroll, arreplegant totes les característiques tècniques que han de reunir els materials per a una edificació”.

I és ací on la UPV donarà també el seu suport al projecte “amb els assajos d’acústica que es realitzaran al Campus de Gandia”, indica Jesús Alba, expert en acústica del Campus de Gandia. D’aquesta forma, “es caracteritzarà acústicament, tant per a l’aïllament com per al condicionament acústic, per a obtenir solucions basades en elements constructius sostenibles que milloren l’aïllament i el confort acústic”. Per a Romina del Rei, “una vegada més, es posa en valor el coneixement, la innovació i la tecnologia de la UPV al servei de la societat, donant resposta a noves necessitats”.

PRIMERA PLANTA EN LA COMUNITAT VALENCIANA

D’altra banda, el projecte, que tindrà una duració de tres anys, permetrà la instal·lació de la primera planta integrada de transformació d’espuma de poliuretà en la Comunitat Valenciana.

Segons la professora i investigadora, Romina del Rei, “és una cosa molt important perquè aquesta planta de reciclatge facilitaria el reciclatge químic d’espuma de poliuretà, processant les tones anuals generades, servint-se d’un procés basat en economia circular gràcies al qual es crearan sinergies entre el sector del descans i el sector de la construcció sostenible”.

També per a la resta dels socis del projecte, “aquesta és una aposta per la transformació que cerca complir amb els objectius de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible”. Així mateix, “aquesta planta és una oportunitat per a crear nous models de negoci i donar resposta a la necessitat de reciclar”.

Projecte finançat per:


Font: Laida Frasquet, periodista de l’Àrea de Comunicació

 

Exit mobile version