El dissabte 16 de novembre, el Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València UPV va participar en la Biofira, una fira celebrada a Gandia amb la intenció de generar consciència i proposar idees davant el desafiament del canvi climàtic.
La Biofira ha sigut organitzada pel Moviment Veïnal Canvi Climàtic i Sostenibilitat: Gandia – la Safor (MVCCS), que aglutina associacions, empreses, sector educatiu i ciutadania de la comarca de la Safor; coordinen la representació del campus els professors Josep Vicent Llinares i Mónica Català.
– Tallers per a xiquets i xiquetes, impartits pels nostres estudiants del Grau en Ciències Ambientals
– Xarrades:
- La contaminació marina per plàstics al voltant de Gandia. Nuria Felis Reig, doctoranda de la UPV – Gandia.
- El canvi climàtic en el mar Mediterrani. Miguel Rodilla, professor i investigador del Campus.
- Adaptació al canvi climàtic i plataforma de governança del riu Serpis. Francisco Martínez Capel, professor i investigador del Campus.
- Pèrdua de la biodiversitat dels sòls. Josep Vicent Llinares Palacios, professor i investigador del Campus.
- El trencament i la construcció de l’economia circular. Rafael Delgado Artés, professor i investigador del Campus.
En la Biofira hi havia tallers, organitzats per col·legis i instituts de Gandia; estands de llibreries i associacions com l’Associació Eucrante, la Plataforma del Serpis, la Coordinadora Ampa Gandia, un photocall…
A més, vam tenir presència en altres estands, com el de la Plataforma del Serpis, amb la qual treballem a través de projectes d’investigació, o l’Associació Eucrante, impulsada per personal investigador del Campus.
El Moviment Veïnal Canvi Climàtic i Sostenibilitat: Gandia és un grup transversal que va sorgir com a iniciativa de l’Associació de jubilats i pensionats de La Safor, al qual ens hem unit més entitats, associacions i ciutadania en general.
En el seu text de presentació, el MVCCS afirma:
Avançar en un món millor per a tots, implica que per a aconseguir-ho necessitem visió, organització i voluntat. Ja hem donat el primer pas. També necessitem informació i coneixement. Un veïnatge, una ciutadania formada és la millor garantia per a un futur de benestar, cap a un espai comú, transparent, equitatiu, inclusiu, sostenible i sobretot just.
La participació social és fonamental per a aconseguir una
comunitat ecosostenible real; és la nostra meta a llarg termini i convidem a tots: associacions, empreses, ciutadania en general que tinguen aquestes inquietuds i el compromís, per a començar a treballar prompte. T’hi uneixes? Què pots fer tu?
Des del Campus de Gandia de la UPV esperem poder continuar aportant el nostre gra d’arena a aquest moviment. Només amb informació i pressió social aconseguirem realitzar els canvis necessaris perquè les futures generacions no perden qualitat de vida a causa de la falta de previsió i actuació de les generacions actuals.