Un blog de Universitat Politècnica de Valéncia, Campus de Gandia.

Una titulada del Campus crea un sistema intel•ligent de recomanació de rutes per a Pego i les Valls

Oferir a cada visitant les rutes que més s’adapten al seu perfil i a les condicions climatològiques de Pego i les Valls. Aquesta és la finalitat del sistema de recomanacions intel·ligent desenvolupat per la titulada en Turisme del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) Lara Mengual.

La turismòloga va realitzar el projecte com a Treball Final de Grau, sota la direcció dels professors del Grau en Turisme Lola Teruel i Alberto Palomares. Els tres han presentat l’estudi a diversos fòrums relacionats amb les ciutats intel·ligents (Smart Cities) i Lara està presentant el treball a organismes que puguen estar interessats.

‘Aquest sistema recomana les activitats més adequades en funció del perfil de cada usuari o grup d’usuaris, en els municipis de Pego i les Valls: Atzúbia, Vall d’Alcalà, Vall de Gallinera i Vall d’Ebo. Mostra les característiques més significatives de cada ruta, i recomana les que més s’adapten al perfil de cada visitant, a més d’activitats complementàries, el moment òptim per a realitzar-les, l’oferta complementària més propera: allotjaments, restaurants, bars… s’explica la fauna i la flora de la zona. El sistema també inclou alertes que mantenen informats els visitants per pluges, inundacions, onades de calor i zones en construcció, entre d’altres’, explica Lara Mengual.

‘Per tal de desenvolupar-lo, s’han seleccionat catorze rutes que es troben en bon estat i compten amb bona senyalització per a l’ús públic i turístic. A continuació s’han determinat els paràmetres que caracteritzen cada ruta, com són el recorregut, el desnivell, la dificultat, la durada aproximada i el tipus de ruta de què es tracta. El desnivell de la majoria de les rutes va de 200 a 700 metres. S’ha indicat si les rutes es poden realitzar acompanyats de xiquets o per persones amb mobilitat reduïda i si aquestes es poden realitzar en cotxe, bici o a peu’, explica la titulada en Turisme.

SISTEMA INTEL·LIGENT

Per a desenvolupar el sistema de recomanacions s’ha creat un qüestionari per als usuaris, on indiquen les condicions en què realitzaran la ruta: època, temps, vehicle, accessibilitat, xiquets… el sistema calcula els resultats de cada ruta per a obtenir un valor numèric associat a cada itinerari segons el perfil de l’usuari.

‘Així, recomana les rutes amb major valor numèric, que indiquen que són les més adequades per al perfil de l’usuari particular. En el cas d’aparèixer una o més rutes entre les més recomanades, l’usuari haurà d’elegir escollint altres paràmetres, com poden ser la duració de la ruta, la dificultat, el desnivell… i seleccionar la que més s’adapte als seus gustos’, explica Lara Mengual.

SISTEMES DE RECOMANACIONS INTEL·LIGENTS PER A SMART CITIES

La titulada en Turisme afirma que les localitats estan acceptant el repte d’esdevindre ciutats intel·ligents o smart cities, amb la finalitat de millorar i ser més sostenibles. ‘Aquesta millora, pel que fa al sector turístic, té diferents lectures. Una d’elles és la de facilitar l’experiència al turista i servir com a via per al desenvolupament i dinamització del municipi’, afirma l’especialista en Turisme.

‘Els Sistemes de Recomanacions Intel·ligents s’han consolidat com a potents eines per a ajudar a reduir la sobrecàrrega d’informació que tenen els visitants en els processos inicials de cerca’, conta Lara Mengual.  ‘Aquests sistemes usen diferents tècniques per a identificar els serveis que millor satisfan les preferències dels usuaris. Les recomanacions es generen a partir de les opinions proporcionades per altres usuaris o bé a partir del perfil de l’usuari. La seua funció és la de trobar informació útil dins d’una gran quantitat d’informació que l’usuari no podria analitzar completament i s’utilitzen amb diferents finalitats com és en la presa de decisions, en el comerç online o, simplement, en els llocs webs relacionades amb l’oci’, puntualitza Lara Mengual.

Foto de portada: Aguelo

 < Entrada anterior 
 Entrada següent > 
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
RSS
Flickr
SlideShare

Dones i ciència

Setmana de la Ciència

ciencialab

cienciapropera1

BANNER CIENCIA CERCANA_VLC

Diari d’un científic a Nova York

Producció científica